Читај ми!

Сазревање – Биљана Цинцаревић: Мушкарци су "градитељи", а жене "креаторке"!

Колико је важно разумети и схватити своје претке и традицију уопште посебно у деловима који се тичу трансгенерацијских односа мајка–ћерка–бака. Који су то архитипи преткиња које "носимо" у нашим генима и како дечји цртежи "тета у мини-сукњи", временом кроз сазревање и искуство добијају и "ореоле духовности", разговарали смо с нашим гошћом Биљаном Цинцаревић, сликарком и концептуалном уметницом.

Како каже, своју слободу живи кроз све оно што њене преткиње нису доживеле. Зашто је важно то освестити, посебно када су у питању страст и сексуалност. До којих граница човек треба да истражује а да "не упаднемо" у декаденцију.

Зашто је важна захвалност и помињање предака и какве то везе има с уметношћу? Колико и лична метаморфоза с годинама може да утиче на све оно што нас окружује и која је то "реч" која помаже код разочарања, бола, развода? Да ли с годинама јасније видимо живот, потезе наших мајки као и какве данас мајке треба да будемо?

Разговарале смо и о томе шта нас спаја с прецима бројних племена и народа код којих је боравила изучавајући њихове традиције. Зашто обилазили планинске врхове света и помажу ли предачка знања у исцељењу душе? О свему томе разговарали смо са Биљаном Цинцаревић, сликарком за коју кажу да је провокативна, "своја" и страствена као и жене на њеним сликама.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво