Прва жртва новог грипа у Војводини

Мушкарац из Инђије прва жртва новог грипа у Војводини. Од последица новог грипа у Крагујевцу преминула једна особа. У Нишу у последња 24 часа преминула два мушкарца, тешка хронична болесника.

Покрајинскi секератријат Војводине за здравство и Радна групе за праћење пандемије новог грипа Х1Н1, потврдили су да је на подручју Војводине регистрован први смртни случај услед новог грипа.

Реч је о тридесетпетогодишњем мушкарцу из Инђије који се 14. новембра јавио лекару са високом температуром и компликованом упалом плућа, а касније је утврђено да је био заражен вирусом новог грипа.

И поред примењених најсавременијих метода интензивног лечења у Јединици интензивне неге Института за плућне болести у Сремској Каменици, стање пацијента погоршвало се из сата у сат, наводи се у саопштењу.

У КЛиничком центру Крагујевац потврђена је смрт хроничног бубрежног болесника на дијализи, 53-годишњег Љ. М. који је од четвртка био прикључен на респиратор.

Директор Инфективне клинике у Нишу Жарко Ранковић рекао је Танјугу да је јутрос на тој клиници умро тежак хронични болесник са опструктивном болешћу плућа.

"Пацијент је из Алексинца и примљен је јуче у тешком стању", рекао је Ранковић и додао да су узети узорци послати на лабораторијску анализу.

У Нишу је јуче поподне преминуо 30-годишњи мушкарац за кога се сумња да је био заражен вирусом новог грипа.

Према најновијим подацима здравствених власти, у Србији је до јутрос у девет часова од последица грипа изазваног вирусом А Х1Н1 умрло тринаесторо људи.  

У болницама у Србији тренутно се лечи око 450 особа са обољењима сличним новом грипу, а њих 20-оро је прикључено на респираторе. Иако се број случајева повећава, лекари кажу да први талас епидемије јењава и да је сада најважнија вакцинација, како би се смањио број тешких случајева.

Министар здравља Томица Милосављевић изјавио је да Србија још нема план вакцинације, али да се на њему ради, и да ће бити формиране мобилне екипе за вакцинацију. Од 8. децембра грађанима ће бити понуђена вакцина, а они ће сами одлучити да ли ће је примити, рекао је Милосављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво