Етарска уља подмлађују организам

Зачинска етарска уља смањују ризик од онколошких болести и подмлађују организам, показало најновије истраживање руских научника.

Руски научници су саопштили да имају доказе да зачинска етарска уља смањују ризик од онколошких болести и подмлађују организам.

Експерименти спроведени на Институту за биохемијску физику руске Академије наука су потврдили да етарско уље зачина чубар утиче на карактер оксидационог стреса, објављено је на Интернет сајту izvestia.ru.

Према једној од најраспрострањенијих хипотеза, која је пре двадесетак година изнета баш у том институту, превременом старењу организма доприносе активни атоми кисеоника који разбијају структуру ћелије.

Тим атомима се супростављају антиоксиданти како синтетичког, тако и природног порекла, а у те друге спадају управо и различити зачини.

Доказујући ту хипотезу, научници су лабораторијске мишеве појили водом с додатком етарског уља чубра и приморавали их да дишу ваздух засићем уљаним испарењима.

Показало се да се, као резултат тромесечних експеримената, у мозгу и јетри тих животиња знатно повећала концентрација полинезасићених масних киселина (чувених омега киселина) и побољшале структурне карактеристике еритроцита, што значи да ће мишеви ређе оболевати од рака и живети знатно дуже.

Готово је сигурно да ће се резултати тих огледа поновити и у експериментима на људима и због тога се већ сада може препоручити укључивање чубра у свакодневни јеловник, тим пре што ту лековиту биљку није потребно увозити из далеких крајева јер она расте и у нашим пределима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара