Шпигл: Маркионе није луд

Амбициозни план првог човека Фијата, Серђа Маркионеа за спас америчког Крајзлера под лупом "Шпигловог" аналитичара Дејвида Велча.

Многи мисле да је Серђо Маркионе, извршни директор Фијата и Крајзлера, помало дрзак када каже да може спасити злосрећног америчког произвођача аутомобила и, истовремено, удвостручити продају. Али чак и ако не испуни оба циља, Фијат је платио мало за Крајзлерове фабрике и продајну мрежу.

Серђо Маркионе, који је ових дана први човек и Фијата и Крајзлера, искреном изјавом окончао је осмочасовно представљање плана за спас. Пошто је финансијски директор Крајслера циљ будуће продаје зацртао на 2,8 милиона возила, Маркионе је признао: "Неки од вас ће бити скептични, неки ће одавде отиће у неверици".

Много је људи на тај начин напустило презентацију одржану 4. новембра. Један аналитичар гласно запитао да ли је Маркионе луд. Одговор је да, његова пројекција продаје је смела, можда чак представља само лепу жељу. Али Маркионе није луд.

Кључ за оцењивање Маркионеовог плана је да се фокусирате на оно што је ризиковао. Фијат удео у Крајслеру није купио готовим новцем, нити је потрошио пуно пара на развој нових модела као што је Рено пре десетак година уложио шест милијарди долара да оживи Нисан.

Ми би рационалније трошили капитал

Маркионеов план за оживљавање Крајзлера се сам храни и усклађује према постигнутим резултатима. Фијат ће Крајзлеру испоручити неке основне делове, који ће бити уграђени у нове моделе у неколико наредних година. План је да ти модели постану хитови продаје, зараде милијарде долара, а да се те паре слију у Крајзлер за развој нових модела који би се на тржишту појавили после 2013. године, како се план буде развијао.

Све у свему, Крајзлер ће у наредних пет година потрошити 23 милијарде долара за развој нових аутомобила, рекао је Маркионе. То је у просеку око 4,5 милијарде годишње, што је двоструко више него што су трошили претходни власници Дајмлер и Себериус капитал менаџмент.

Али, шта уколико нови аутомобили, неки редизајнирани Крајзлерови модели и путничка возила проистекла из Фијатовог програма, не успеју да дохвате висине које им је зацртао италијански шеф? Учиниће оно што су радили и претходни власници Крајзлера, смањиће потрошњу. "Цео план је о скупљању 23 милијарде долара заснован је на претпоставци да ћемо моћи да покренемо ток новца". Другим речима, уколико се план продаје не испуни на самом почетку спровођења плана, Крајзлер неће имати пара за развој свих нових модела. Фијат нема новца да попуни рупу.

Да будемо начисто: Маркионе мора да понови чудо које је осамдесетих година направио Ли Ијакока да би достигао зацртане циљеве. Прво, Крајзлер тврди да ће удвостручити продају на два милиона возила у наредних пет година, при чему је зарада пројектована на пет милијарди долара. Нови модели могу да помогну, али је Тојота прошле године избацила гомилу модела током прошле деценије, када је тржиште било релативно здраво. Тојоти је, међутим, требало седам пуних година да продају подигне за милион возила. Слободан сам да напишем да су Тојота и Лексус снажније робне марке од Крајзлера, Доџа, Џипа и Алфа ромеа, када једном стигне у Америку. Стручњаци за тржиште тврде да би Крајзлер могао да испуни тек половину циљева.

Реалан поглед на америчко тржиште

Вредно је напоменути да је бивши извршни директор Крајзлера Дитер Цече најављивао да ће између 2003. и 2010. године подићи продају за око пола милиона возила, а да је у стварности продаја опала за 400.000.

Ипак, Маркионеова екипа је донекле реална када је у питању раст америчког тржишта аутомобила. Они тврде да Крајзлер може, за пет година, постићи зацртане резултате на тржишту на којем се годишње прода 14,5 милиона возила. Аналитичари, пак, тврде да ће тај број до 2014. порасти на чак 16,8 милиона.

Али ту престаје Маркионеова скромност. Крајзлер мисли да може изградти имиџ продајом возила, посебно марке Џип, ван граница САД, односно утростручити тај део продаје на 500.000 возила годишње. На америчком тржишту планирано је да Кразлер са садашњих девет заузме скоро 14 одсто тржишта. Нисан, 2000. године, није успео у томе.

Али, зашто мислим да Маркионе није луд? Једноставно. Компанија има довољно готовог новца да преживи до опоравка економије. Уколико Крајзлер не испуни планове, Маркионе ће га још увек имати. Имаће прилику да представи нове Фијате и моделе Алфа ромео Американцима и уштеди новац купујући делове за обе компаније. Чак икао продаја настави да пада као ове године и Крајзлер пропадне, Маркионе ће yадржати неке од фабрика и продавница, што ће му отворити врата да у САД довезе више Алфа ромеа и Фијата. Платиће малу цену за улазак Фијата на америчко тржиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво