Читај ми!

Корона књига још није затворена, када се очекује пренамена ковид болница

Корона бројеви не расту нагло, али последњих дана број оболелих је у порасту. Пошто почиње период слава и празника, а регистровани су и други вируси, укључујући и вирус грипа, епидемиолози позивају на заштиту и опрез. У три ковид болнице у Србији нема много пацијената, па је Министарство здравља близу одлуке да у њима помоћ добијају палијативни пацијенти.

Од отварања 4. децембра 2020. године, до данас, кроз ковид болницу у Батајници прошло је 23.200 пацијената. Уз подршку лекара, многе породице из те установе су изашле здраво, али нажалост у многим случајевима је ковид победио. У овом тренутку, просек година код лежећих пацијената је 75.

И због година, и због других пратећих болести, судбине оних који се у Батајници боре за живот су неизвесне. Тешку клиничку слику више не даје ковид 19, али се њихово здравствено стање неретко погоршава у тренутку.

Одељења нису пуна, али је више пацијената него на почетку месеца. Од њих 96, 11 је у јединици интензивног лечења.

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић наводи да је стање њих 11 тешко.

"Управо зато што су то масивна мождана крварења, мождани удари, што су то различите постинтубационе коме, саобраћајне трауме, малигнитети, од тих 11 људи свега две особе имају ковид праву пнеумонију", напомиње Аџић Вукичевићева.

Када се може очекивати пренамена ковид болница

Дају ту и даље све од себе да свакоме помогну, али се и надају да се после скоро три године борбе са ковидом, крај епидемије назире.

"Могли бисмо да ставимо ускоро кључ на врата болнице, уколико би се оформила изолациона одељења у свим установама у земљи, у терцијарним или секундарним центрима, с тим да се најтежи болесници када треба лече у интензивним јединицама пулмологије или инфективне клинике", додаје Аџић Вукичевићева.

Директор ковид болнице у Крушевцу Владан Цветановић каже да се спремају за пренамену, али да је то још на нивоу елабората.

"Оно што је битно, ова болница ће наставити да живи, и технички је и просторно је опремљена, имамо адекватно особље", истиче Цветановић.

И у ковид болници у Крушевцу кажу да је ситуација потпуно другачија него у истом периоду прошле године.

"Уназад месец дана, ми имамо стандардни број пацијената, око 40-50. Ево 20. децембра су пуне две године откако смо званично отворили болницу, скоро 10.000 пацијената. Тешка борба иза нас", додаје Цветановић.

Корона књига још није затворена

У Србији у циркулацији доминира БА 5 облик омикрон соја. Бивалентне вакцине које треба да стигну, штите и од тог, и од првог вуханског облика коронавируса. Препоручена је за старије од 50 година.

Да ли ће бити интересовања за имунизацију, тек ће се видети. У земљама које имају ту вакцину, бустер дозу примило је тек око један одсто. Корона књига још није затворена, али...

Епидемиолог из Градског завода за јавно здравље и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да све указује да се ово приближава крају и да већ имамо неку нормалност.

"Нико не прича о рестриктивним мерама, али нико никога не спречава да се штити", поручио је Кон.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво