Дебата у Парламентарној скупштини Савета Европе о изборима у Србији

На зимском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе одржана је дебата о извештају аустријског посланика Штефана Шанеха о посматрању избора у Србији. Посланица у Скупштини Србије Дуња Симоновић Братић током расправе у Савету Европе оштро критиковала одржавање дебате пре објаве извештаја посматрачке мисије ОДИХР-а.

У Савету Европе расправљало се о извештају Штефана Шанеха о посматрању избора у Србији који су одржани у децембру.

Дуња Симоновић Братић, посланица у Скупштини Србије је одржавање дебате критиковала, јер још увек није објављен извештај посматрачке мисије ОДРИХ-а.

Симоновић Братић: Не могу да чекају ОДИХР због Приштине

Симоновић Братић је, током дебате у Стразбуру, рекла да посматрачи ПС СЕ не могу да чекају на извештај ОДИХР-а, јер им се жури пошто имају рокове за своју агенду за "лажну државу Косово".

"О наводним нерегуларностима на изборима у Србији говоре исти они који су јаки заговорници независности такозваног Косова и његовог чланства у Савету Европе", нагласила је Симоновић Братић.

Симоновић Братић је указала је на кршење људских права на КиМ и поручила да "ако постоји место у Европи где су људска права умрла и дубоко закопана, то је територија лажне државе Косово".

Скоро 6.000 посматрача учествовало је на изборима у Србији, али не и на Косову и Метохији, где режим у Приштини није дозволио организовање избора због чега су Срби морали да гласају у другим градовима, истакла је Симоновић Братић.

"То није био проблем, и изгледа да нико није заокупљен том чињеницом", навела је Симоновић Братић.

Оценила је да је одржавање овакве дебате само пример скретања пажње са теме наоружавања Приштине америчким пројектилима, одлуке о укидању платног промета, присвајању православних цркава и хапшења људи под лажним оптужбама.

"Када ће почети да поштују српска права?", упитала је Симоновић Братић поручујући да очекује од колега у Савету Европе да питају Гљаука Коњуфцу о одржавању избора на КиМ, о кршењу међународног права, Повеље УН, Резолуције УН 1244 и Бриселских споразума председника скупштине привремених приштинских институција, јер ће Коњуфцу угостити без претходно успостављеног дневног реда политичког одбора.

Симоновић Братић каже да су посматрачке мисије ОЕБС-а, Европског парламента и Парламентарне скупштине Савета Европе имале мандат за посматрање избора на републичком, али не и локалном нивоу.

Они који су покренули ову дебату немају мандат за своје тврдње и нису се ни жалили на записнике посматрача са бирачких места које су потписали, истиче посланица.

"Дали су свој потпис. Након неколико сати, када су схватили да за њихове другове из опозиције у Београду нема победе, почели су да се жале", навела је Симоновић Братић.

Говори се о наводним нерегуларностима током избора у Србији, пре објављивања коначног извештаја ОДИХР-а, констатовала је посланица.

"Где је извештај? Још није завршен. Посматрачи из ПС СЕ су само мали део мисије међународног посматрача. Али не можете да чекате. Зашто? Зато што имате рокове за своју агенду за лажну државу Косово. Зато се толико журите", закључила је Симоновић Братић.

Пантић Пиља: Најригорозније посматрани избори, мисија позитивно оценила процес

Избори у Србији организовани су на захтев опозиционих партија, а реч је о најригорозније посматраним изборима у Србији, које је пратило 5.587 посматрача, навела је посланица из Србије Биљана Пантић Пиља.

Пантић Пиља наглашава да је међународна посматрачка мисија позитивно оценила процес гласања на 93 одсто од 1.220 посматраних бирачких места, а да су негативне оцене првенствено приписане пренасељености и неадекватним мерама да се обезбеди тајност гласања.

"Ова бројка представља мали део укупног броја бирачких места, што указује да ове озбиљне неправилности нису биле распрострањене", навела је Пантић Пиља.

"Шенах је посматрао изборе на два бирачка места – у Сремској Митровици и општини Врачар, и у записницима са оба места, које је потписао, нису документоване никакве неправилности или примедбе. Касније је дао изјаве за медије које се косе са потписаним запписницима", истакла је Пантић Пиља.

Посланица из БиХ, Сњежана Новаковић Бурсаћ одбацила је као нетачне наводе из извештаја који се односе на манипулацију гласањем, укључујући довођењем бирача, посебно из Републике Српске.

Новаковић Бурсаћ је истакла да је учешће грађана који живе у иностранству широко прихваћена пракса у многим европским земљама и на Балкану, осим, како је оценила, у Србији.

Навела је да су након избора организовани протести са циљем да се поништи изборни процес у Београду, али је поручила да "било чије преференције не би требало да буду основ за ширење лажи, па чак и мржње према грађанима који имају двојно држављанство и право гласа у складу са изборним законодавством".

Посланик ПС СЕ из Мађарске, Жолт Немет је сагласан да је било нерегуларности, али је да је реч о такозваним нормалним нерегуларностима и истакао да је важно пренети поруку да се избори сматрају легитимним.

Немет је изразио наду да ће престати преиспитивање избора у Србији само зато што су победници избора са супротне политичке стране.

Србија да "уради то боље"

Са друге стране, посланик социјалиста Франк Швабе рекао је да децембарски избори у Србији нису онакви какве би желели да виде и затражио од Србије да "то уради боље".

Посланик испред Европске народне партије, Анастатиос Хаџивасилију тврдио је да постоји консензус да су избори, иако су техничко добро изведени и иако је постојао плурализам партија, обележени неправилностима које су делимично засениле политички процес.

Хаџивасилију снажно верује у европску будућност Србије, те позвао српске власти да покажу снажну политичку вољу за реформама и услађивањем са европским демократским стандардима што је пре могуће.

Представник групе либерала и демократа (АЛДЕ), Јулијан Булаји оценио је да је ситуација у Србији веома опасна и навео да је та група позвала представнике опозиције у Србији на размену мишљења.

На почетку дебате, посланик Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) Штефан Шенах представио је свој извештај о посматрању ванредниих парламентарних избора у Србији, у којем се наводи да су избори технички добро спроведени и да су понудили бирачима избор између политичких алтернатива, као и да су слобода изражавања и окупљања генерално поштоване.

У извештају се тврди да су изборе карактерисали неправедни услови и да су их обележиле процедуралне неправилности и честе оптужбе о организовању и превозу бирача како би подржали владајућу странку на локалним изборима, као и да је доминирало одлучно учешће председника, чиме су, даље се тврди, заједно са системским предностима владајуће странке, створени неправедни услови.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво