Читај ми!

Дачић: За понављање избора неопходни конкретни докази о неправилностима

Чека нас друга изборна фаза када се одлучује како ће се понашати одређене политичке странке и када се борба полако преноси са улице у институције, односно републичку и локалне скупштине, рекао је председник Социјалистичке партије Србије и шеф Бироа за координацију служби безбедности Ивица Дачић и у име Бироа позвао политичке субјекте да покажу висок ниво политичке одговорности и да се сачува мир у земљи.

Ивица Дачић је рекао да је за поништавање избора и њихово понављање неопходно приложити конкретне доказе о неправилностима, јер политичка констатација да је неправилности било није основ за тражење понављања избора.

"И ја бих волео да се пониште избори, јер нисам задовољан резултатима, па сам и ја могао да протестујем", рекао је Дачић у шали.

Говорећи о понашању државних органа, пре свега полиције, наспрам протеста, Дачић је оценио да је интенција да се буде суздржан у смислу реакције и да се интервенише само ако буде насиља.

"Било је осам повређених полицајаца у нередима испред Скупштине града, а нисам видео бројку да је било повређених међу демонстрантима. Могуће је и да је тако зато јер нико није тражио помоћ, али ова чињеница свакако показује да интервенција полиције није била превише оштра", рекао је Дачић.

Према његовим речима, полиција је сада веома напредовала у односу на ранија времена у смислу да је све дигитализовано, снимљено и документовано и да када неко каже да није починио неко дело, то лако може да се потврди или демантује снимком. Поводом тога што је након саопштавања изборних резултата споменуо оставку на чело странке, Дачић је рекао да није баш најавио оставку, већ да би то можда било решење. 

"Битно је да ми рационално анализирамо ситуацију и видимо да ли је овде у питању субјективна слабост, односно ја, да ли ја сам тај лидер који више не може да мобилише грађане да гласају за њега и за странку и да је самим тим потребно да се размишља о неком новом. Али тај нови мора да буде бољи, да има више подршке у народу, мора да гарантује и јединство странке", рекао је он.

Сматра да је можда проблем и то што се на изборе гледало референдумски, односно да ли је неко за Вучића или Ђиласа.

"Било је 2,75 одсто неважећих гласова, а на 80 одсто њих је заокружено један и два. Људи су ми говорили да су гласали и за мене и за Вучића. Зато је неопходно анализирати колико смо уопште били у могућности да се у референдумској атмосфери направи идентитетска разлика", рекао је Дачић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара