Читај ми!

РИК: Одбијени приговори СПН и Заветника на решења неколико изборних комисија

Републичка изборна комисија (РИК) је на 46. седници одбила приговоре коалиције "Србија против насиља" (СПН) и "Заветници - Двери" на решења неколико изборних комисија општина и градова.

У решењима неколико Изборне комисије одбијени су приговори коалиција за поништавање избора на изборним местима на територији тих изборних комисија.

Одбијени су приговори који се односе на изборна места на територији изборне комисије градске општине Обреновац које је поднела коалиција СПН.

Заменик председника РИК Марко Јанковић је објаснио разлоге одбијања, а приговори су се односили на, како је наведено, дупле спискове, куповину гласова, неједнаку заступљеност у кампањи, неправилности у примопредаји изборног материјала и друго.

"Према ставовима који су изнети у изборној комисији ГО Обреновац, приговори не указују ни на једну неправилност која би била основа за поништавање гласања на ГО Обреновац", рекао је Јанковић.

Додао је да РИК стога закључује да на територији ГО Обреновац нису уочене законске неправилности и да прихвата ставове које је изнела изборна комисија ГО Обреновац, те да је приговор одбијен као неоснован.

Приговори коалиције Српска странка Заветници - Српски покрет Двери против решења изборне комисије општине Врбас, града Крушевца, града Јагодине, општине Нови Београд на бирачким местима број један, 13, 30, затим општине Неготин, Житорађе оцењени су као неосновани.

 

Поновно гласање 2. јануара

На данашњој седници РИК-а, одлучивано је о приговору подносиоца Изборне листе "Србија против насиља" против Решења Изборне комисије града Панчева, који је уступљен Покрајинској изборној комисији као надлежној институцији.

На седници је донето Решење о спровођењу поновног гласања на бирачким местима на којима је поништено гласање на изборима за народне посланике одржаним 17. децембра 2023. године, објављено је на сајту РИК-а.

Поновно гласање биће одржано у уторак, 2. јануара 2024.године, у времену од 7.00 до 20.00 часова, на бирачким местима на којима је решењима Републичке изборне комисије поништено гласање и то на бирачком месту број 4. у општини Бачки Петровац; на бирачком месту број 11. у општини Бачки Петровац; на бирачком месту број 2. у општини Бела Паланка; на бирачком месту број 12. у општини Бела Паланка; на бирачком месту број 37. у општини Бела Паланка; на бирачком месту број 4. у општини Беочин; на бирачком месту број 20. у општини Мионица и на бирачком месту број 7. у општини Петровац на Млави.

Донета је Одлука о облику, изгледу, боји и садржини гласачког листића и контролног листа за проверу исправности гласачке кутије за спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике, као и Одлука о утврђивању броја гласачких листића за спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике 2. јануара 2024. године. За спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике, за бирачка места на којима се понавља гласање, утврђује се 5.352 гласачка листића који ће се штампати.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво