Читај ми!

Министарство културе: Циљ проглашења цркве на КиМ за католичку брисање трагова свега што је српско

Министарство културе осудило је проглашавање православне цркве у Горњим Винарцима на Косову и Метохији за "католичку", од стране привремених институција у Приштини.

Како се оцењује у саопштењу ресорног министарства, тај чин Приштине показује да циљ није само присвајање културног наслеђа, његово преотимање и уграђивање у темеље лажне државности, већ, пре свега, брисање трагова свега што је српско.

"Истовремено, реч је не само о фалсификовању културног порекла, што је чест случај у пројектима Приштине и 'такозваног министарства културе Косова', већ и о физичком насиљу, имајући у виду да приштинске привремене институције самоуправе изводе радове на тој православној цркви без консултација са Епархијом Рашко-призренском", истиче се у саопштењу.

Ресорно министарство напомиње да је то је још један вид насиља којем је изложен српски народ на КиМ, српске светиње и културно наслеђе, у мржњи према српском идентитету, уз гажење свих цивилизацијских и културних вредности.

"Скрнављење свега што је српско увек је имало исти циљ, да сејањем страха уклони и српски народ и трагове његовог постојања са простора Косова и Метохије, колевке његове државности и културе", додаје се у саопштењу.

Оцењује се да је на том путу безумног уништавања вековна културна и верска баштина увек је била мета разарања, као непремостива препрека покушаја да се затру корени српског порекла на КиМ.

"Насилници из Приштине тако и данас настоје да лажном бригом за туђе, српско културно наслеђе истовремено покушају да уклоне и трагове постојања српске православне културе и вере. Овакви изопачени планови унапред су осуђени на неуспех", каже се у саопштењу.

"Не само да накарадне и бизарне конструкције као што је ова не могу одолети испиту времена и историје, већ Србија и духовни корпус српског народа неће никада препустити своју баштину ни бестијалности отимања, ни забораву."

"Наставићемо да негујемо нашу традицију и културу као посебан духовни израз српског народа и универзално добро читавог човечанства насупрот свим облицима безочног насиља којим покушавају да га поричу или униште", закључује се у саопштењу Министарства културе.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се