Читај ми!

Два изненађења избора – пад подршке ветерану и успон политичког почетника до места "најпожељније удаваче"

Без обзира на то како ће се развезати београдски чвор, први изборни резултати недвосмислено су донели два изненађења – пад подршке једном политичком ветерану и готово невероватан успех листе која себе назива антисистемском појавом.

Када у првом учешћу пређете изборни праг на Републици и постанете најпожељнија удавача у главном граду - то се зове изборно изненађење. Изненадила су тако седморица оснивача покрета који предводи др Бранимир Несторовић.

Истраживачи су пред изборе приметили њихов раст, али је и њих изненадио финиш. Једно од објашњења је спајање друга два покрета на десници.

"И на тој фрагментацији, на тој специфичној позицији Двери и Заветника, појавио се Несторовић, који је успео да дође до свих, до огромног броја бирача Двери и који је на њих надовезао оне своје присталице које има као нека врста виралне звезде, звезде Јутјуба, и тиме показавши да интернет има пуно већи капацитет у кампањи него до сада", објашњава Бојан Клачар из Цесида.

Теоретичари завере или интелектуалци

Они које у домаћој јавности називају теоретичарима завере, придружили су се тако светским трендовима. Они се не слажу са том оценом.

Јован Јањић, један од оснивача листе "Ми, Глас народа", истиче да су они јавне личности и да већ имају богате каријере.

"Каква конспирологија, ми смо сви јавне личности и ми смо се управо у јавном животу и срели. Неки од нас, нисмо се ни познавали, препознали смо се по идејама, по ономе за шта се залажемо. Тако је и настала та наша група од седам људи, па рекао бих интелектуалаца и сви остварени, и сви имају своје богате каријере. Нама ништа не треба. Ми не зависимо од политике", поручио је Јањић.

Политика (ни)је живот

"Политика је живот!", поручио је лидер социјалиста и носилац листе "Ивица Дачић - премијер Србије".
А онима којима је политика живот, изненадили су на другачији начин. За само годину и по добили су упола мању подршку.

“Наравно да овај резултат јесте незадовољавајући и разговараћу са колегама из СПС-а шта је најбоље за странку. Моје лично мишљење је да је потребно наћи новог лидера СПС-а“, рекао је Дачић.

Клачар сматра да су се бирачи вратили Српској напредној странци и да СПС није имао важну тему која је омогућавала да направе резултат, а то је рат у Украјини.

“Прошле године СПС је имао ту комотнију позицију, па је комуницирао врсту проруског сентимента. И три: СПС има мали маневарски простор у кампањи, јер има коалицију са великом странком са којом дели исте бираче", објашњава Клачар.

Појединачна изненађења отворила су питање неочекиваних коалиција - пре свега - на градском нивоу.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара