Читај ми!

Отворено писмо иницијативе "ПроГлас" уреднику Информативног програма РТС-а

Иницијатива "ПроГлас" упутила је отворено писмо главном и одговорном уреднику Информативног програма РТС-а Ненаду Љ. Стефановићу. Писмо преносимо у целости.

Пре нешто више од месец дана формирана је грађанска иницијатива ПроГлас коју је до сада потписало више од 180.000 грађана Србије. Стотине и хиљаде грађана окупљало се у протеклих месец дана у 18 градова широм Србије на трибинама на којима је говорило 14 нестраначких личности иницијатора ПроГласа, као и јавних личности различитих занимања.

Позивали су грађане да у што већем броју изађу на изборе и гласају за кога желе, што је интерес целог друштва и основни демократски постулат.

Ово за Јавни сервис, власништво свих грађана Србије који националну телевизију и финансирају, није била вест.

Изузев кратког извештаја са иницијалне конференције за медије, који је 7. новембра приказан у емисији "Шта радите, бре?", РТС од тада ПроГласу није посветио ниједан једини секунд у својим емисијама, као да ПроГлас није потписало преко 180 хиљада грађана.

Поставља се, отуда, питање зашто Информативни програм Јавног сервиса неизвештавањем о догађајима од несумњиво јавног интереса свесно крши своју законску обавезу да истинито, непристрасно, потпуно и благовремено информише грађане Србије?

Господине Стефановићу, у једном од ретких обраћања јавности, изјавили сте још 2016. године да је "тачно да смо данас преплављени медијима који (...) стимулишу глупост и производе халуцинације, али ти не станују у Таковској 10".

Седам година касније, ситуација на медијској сцени Србије је неупоредиво гора, а немала одговорност за такво стање је и на Јавном сервису који се, осим у ретким приликама, опредељује за стратегију громогласног ћутања о темама и догађајима који би могли бити непријатни по актуелне носиоце власти.

Један од флагрантнијих примера те стратегије јесте управо потпуно игнорисање активности ПроГласа у информативним емисијама Јавног сервиса.

Рекли сте и ово: "Без доброг и јаког јавног сервиса, Србија ризикује да постане умоболна држава". Путујући од једног до другог града, иницијатори ПроГласа су се суочили са уверењем грађана да је Србија већ неко време таква држава. Управо из тог разлога, највећи број њих појаву ПроГласа доживљава као трачак наде да је оздрављење Србије могуће.

Сматрамо стога да би истински добар и јак јавни сервис, коме сви тежимо, морао да објави бар професионалан извештај са завршног скупа ПроГласа, који ће се одржати у четвртак 14. децембра, на Тргу Николе Пашића у Београду, са почетком у 20 часова. То је најмање што Информативни програм, на чијем сте Ви челу, сада може да уради не би ли прекинуо стратегију громогласног ћутања и испунио функцију информисања јавности коју дугује не ПроГласу, већ грађанима Србије због којих и постоји.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије