Читај ми!

У Београду више биралишта него на прошлим изборима – гласаће се и у парохијском дому

На изборима 17. децембра, у главном граду гласаће се на 1.180 бирачких места, десет више него на претходним. Бирачка места су и у приватним кућама, угоститељским објектима, вртићима, парохијским домовима. Екипа РТС-а обишла је бирачка места на којима је пријављено највише и најмање бирача.

На бирачком месту 65 у Основној школи "Михајло Пупин" ове године било би око 3.000 бирача, али Закон не дозвољава више од 2.500, па је Општина Земун морала да дода још једно, у истој школи.

Ново бирачко место и у насељу Грмовац. Ове године, први пут гласаће се у парохијском дому.

"Ми последњих 10, 12 година имамо два бирачка места у насељу Бусије која се налазе у оквиру Храма светог Ћирила и Методија у поменутом насељу и ове године смо увели још једно бирачко место, то је садашње бирачко место 114 у насељу Грмовац такође се налази у оквиру Храма светог пророка Илије, тј. гласаће се у парохијском дому", рекла је Андријана Кукољ из Градске општине Земун.

Једно од бирачких места са најмање гласача је у насељу Соко Салаш. Тамо је уписано око 160 бирача.

Неколико вртића Предшколске установе "11. април" претвара се у гласачка места. У "Лептирићу" се гласа више од две деценије.

"То се припрема дан или два пред изборе контактира из локалне самоуправе особа задужена за тај део посла и са запосленима се припрема бирачко место где се доноси и намештај и бирачке кутије. Неко од наших запоелсних након затварања бирачког места и изласка изборне комиисје остаје где простор се чисти, дезинфикује проветрава да би малишани несметано могли у понедељак да буду у вртићу", навела је Весна Перић из ПУ "11. април".

Месне заједнице не учествују у спровођењу избора, градске општине помажу у логистици

И док су некада у организацији избора у Београду учествовале и месне заједнице, данас то више није случај, а и улога градских општина је ограничена.

"Месне заједнице немају улогу у спровођењу избора. Локалне изборне комисије немају улогу у спровођењу београдских избора, значи градских избора за одборнике Скупштине града. Дакле ГИK је састављен од сталног и проширеног састава и преко својих координатора и преко општина спорводи своје изборе за своје одборнике. Нама логистику и неку асистенцију пружају градске општине али не учествују формално у спровођењу ових избора", рекао је Зоран Лукић, председник Градске изборне комисије.

Откада је донет нови Закон о избору народних посланика, значајнија је улога локалних изборних комисија на парламентарним изборима.

Највећи део посла сада обављају локалне изборне комисије, од техничке припреме, до сачињавања збирног извештаја о гласању на својој територији.

недеља, 03. март 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво