Читај ми!

Како грађани да провере да ли су уписани у бирачки списак и јесу ли сви лични подаци тачни

Министарство државне управе и локалне самоуправе позвало је грађане да на време провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак и да ли су уписани лични подаци тачни, како би могли да остваре право гласа на изборима 17. децембра.

Лични подаци уписани у Јединствени бирачки списак (ЈБС) могу се проверити непосредно у општинској или градској управи у којој грађанин има пребивалиште, а однедавно и електронски преко портала е-Управе.

"Прва функционалност је да се изврши увид у податке, а друга функционалност је да поднесу захтев за упис у ЈБС, уколико се не налазе, или да поднесу захтев за измену података", рекла је Биљана Марић, помоћница директора Канцеларије за ИТ и е-Управу.

Поред личних података, може се поднети захтев и за промену пребивалишта и боравишта.

"Када говоримо о пребивалишту односно боравишту, путем портала се може поднети захтев за ажурирање података у ЈБС. Тада се позивају изворне евиденције МУП-а и преузимају подаци. Уколико подаци нису ажурни у изворним евиденцијама грађани су дужни да оду у МУП и поднесу захтев за измену", објашњава Биљана Марић.

Да би приступили овом сервису грађани морају да имају регистровани налог на порталу е-Управа, а могу се пријавити преко мобилне апликације или квалификованим електронским цертификатом. Рок за поступање је 24 сата од пријема. По захтеву је дужно да поступи надлежно министарство.

"Јединствен бирачки списак свакодневно се ажурира на основу успостављеног механизма комуникације са службеним евиденцијама других органа, чији подаци утичу на промене о бирачима у бирачком списку, а самим тим и на њихову тачност. Дакле, податак о бирачу у бирачком списку условљен је подацима из других службених евиденција (евиденција о пребивалишту и боравишту или држављанству грађана, матична књига умрлих и матична књига венчаних)", наводи Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Измене у Јединственом бирачком списку могу се вршити до закључења списка, 15 дана пре избора, односно до 1. децембра 2023. године.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара