Седница РИК-а у току, СРС за извештај

На седници Републичке изборне комисије, у расправи о усвајању коначних резултата председничких избора, представници опозиције најављују да ће гласати против извештаја, изузев представника Српске радикалне странке, који кажу да ће гласати за њега, односно "против америчког амбасадора".

Чланица РИК-а из СРС-а Жељка Радета навела је да је било бројних недостатака на изборима, и да они на Косову и Метохији нису спроведени у складу са одлуком Уставног суда.

Међутим, чланови СРС-а у РИК-у гласаће за извештај јер, како је објаснила, увек чине супротно ономе што налаже амерички амбасадор.

"Никада нисмо на страни Скота. Он тражи да се извештај не усвоји, а ми ћемо, супротно Скотовим налозима, гласати за резултате", поручила је Радета.

Представник покрета Двери у РИК-у Марко Пушица рекао је да та странка неће гласати за проглашење резултата избора јер је целокупни амбијент у којем су одржани споран.

Према његовим речима, легалитет избора и резултата је споран, а законитост повређена, пошто је гласање на Косову и Метохији одржано противно закону о избору народних посланика и председника Републике јер је утврђивање резултата обављено изван покрајине, у Рашки и Врању.

Миљкан Карличић, представник СПС-а, негирао је тврдње Двери о нелегитимитету избора на Косову и Метохији.

Он је предложио да се вечерас утврде и прогласе резултати избора, додајући да је то формалан и свечан чин, а све друго не би било, истакао је, ни етично, ни право.

Ивана Петрин из Социјалдемократске странке рекла је да су избори одржани у атмосфери притисака, и додала да сумње у законитост избора бацају сумњу у легитимитет државних органа.

Овај изборни процес је, према њеним речима, имао низ мањкавости и неправилности, те је оспорила читав изборни процес, па и рад и легитимност РИК-а.

Рекла је да због свега тога не може да гласа за извештај о коначним резултатима.

Маја Пејчић из СНС-а указала је да неки чланови РИК-а износе паушалне оцене које нимало нису чињенично утемељене.

Када је реч о гласању на Косову и Метохији, рекла је да сви они који га оспоравају имају за циљ да наши грађани тамо заправо и не гласају.

Оценила је да не постоји ниједна законска препрека ни аргумент да се резултати не прогласе вечерас коначним.

Војин Биљић из покрета "Доста је било" рекао је да је РИК радио у корист Александра Вучића.

Одао је, иронично, признање припадницима владајуће већине да су добро обавили посао.

Соња Подунавац из СНС-а упитала је ко је члановима РИК-а који неће да гласају за извештај дао легитимитет да оспоравају изборну вољу грађана Србије.

Коментаришући тврдње да је Вучић злоупотребљавао премијерску функцију, Соња Подунавац се упитала шта је с тим што је Саша Јанковић злоупотребљавао своју функцију као заштитиник грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво