Вучић: Нестваран резултат поновљених избора на три бирачка места

Лидер Српске напредне странке Александар Вучић каже да је на поновљеним изборима на три бирачка места – у Новом Саду, у Трстенику и у Лесковцу – добио укупно 76,8 одсто гласова, што каже да делује помало нестварно. Ово је глас обичног човека који каже "немојте да нас учите за кога смо гласали", рекао је Вучић.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре у седишту странке рекао да је тај резултат последица три ствари. 

"Прво – чини ми се да смо ми на локалном нивоу направили више грешака, о којима ћемо морати да разговарамо у будућности, у вези са привлачењем људи да изађу на изборе. Друго, ја сам направио грешку јер ми људи нису поверовали да неки планирају македонски сценарио. Иако сам то говорио последњих дана кампање нисам био уверљив и тек данас грађани су показали да верују у то. А треће – ово је резултат лоших активности неких других људи који су добили више него двоструко мање", каже Вучић.

Истиче да је на та три места пре 15 дана освојио 41,2 одсто, а сада 76,8 одсто. 

Каже да је у Лесковцу излазност 2. априла била 68 одсто – данас 92,44 одсто, у Трстенику је прво била 44,1 одсто – сада 54,5, а да је нижа излазност била једино у Новом Саду, где је са 49,9 пала на 21,46 одсто.

"Саша Јанковић, на пример, на три изборна места, где је имао 27,6 одсто пре 15 дана, сада је добио свега 13 одсто, Лука Максимовић имао је пре две недеље 12 одсто, а данас је добио троструко мање, док је Вук Јеремић, који је раније освојио осам одсто, данас добио чак шест пута мање", каже Вучић.

Додаје да се ствари у политици мењају и напомиње да су грађани показали да желе да бране и одбране своју вољу.

"Грађани Србије су показали да народну вољу нико не може да угрози. Народна воља је важнија од свега, немојте да је нападате. У овој земљи се излазило на улице да би људи штитили народну вољу, а не да је нападају", истиче Вучић.

Каже да његова странка ради дневна истраживања и да види промене. 

"Јуче сам добио резултат истраживања, нисам веровао да су људи толико љути на оне који агресивно покушавају да промене народну вољу. Неки други нису желели да чују глас свога народа, већ размишљају о фотељи одмах и по сваку цену. Неки не могу да савладају одређене лекције", напомиње Вучић.

"За демократију потребни снажнији политички противници" 

Вучић каже да после овога треба бити задовољан, али не и пресрећан, додајућу да је "за демократију потребно да имамо снажније политичке противнике и да због тога мораjу да се поштују права мањине и покаже снага тиме што ће се они поштовати".

"Морамо да покажемо своју моћ не тиме што ћемо да грабимо што је могуће више већ тако што ћемо да пружамо више мањини. Ово је глас обичног човека који каже 'немојте да нас учите за кога смо гласали'", рекао је Вучић.

Истиче да је оно што је преломило да људи изађу у много већем броју на ова три бирачка места – жеља за стабилношћу, за пристојну Србију, да му нико не соли памет како је ко гласао.

То што је забележен скок од 21 одсто у излазности, према његовим речима, показује да су се крупне ствари дешавале у протеклих 15 дана.

"Сада их је натерало да изађу на изборе то што хоће да имају своје парче земље, своју независну Србију, која иде напред, хоће мир. Људи не могу да трпе клевете и лажи", рекао је Вучић.

Александар Вучић је захвалио грађанима Србије на највећој победи у последње три деценије, додајући да она није остварена национализмом и демагогијом, већ тешким реформама.

Захвалио је и странкама које су га подржале, те честитао оним противницима који су имали довољно снаге и политичке памети да честитају победу. 

"Они ће да расту на политичкој сцени јер ће народ умети да препозна ко је зрео", уверен је Вучић.

Захвалио је и свима који су истрпели, како каже, измишљене приче о пеглању листића и слично, додајући да су се неки служили свим могућим триковима и у свему се показало да су говорили неистину.

"Неки људи ће из овога извући корист за себе, а неки су пре него што су полетели успели да падну својим лошим и нетактичким понашањем", подвукао је Вучић.

Најавио је да ће се борити свом снагом за пристојну, модерну, демократску Србију у којој ће се поштовати сва права мањина.

Вучић: Нећу никога да позивам на улицу

Вучић је рекао да се величина не мери агресијом, да су грађани показали коме дају подршку и какву Србију желе и поручио да никога неће да позива да изађе на улицу.

Вучић је одговарајући на питање новинара да ли ће позвати и зашто не позове грађане да покажу онима што протестују шта мисле о томе, рекао да му то питање поставља стотине хиљада људи из Србије, али да никога неће позивати на тако нешто, јер већина треба да поштује права мањине.

Победа од 40 одсто разлике у односу на другопласираног јасно показује шта људи у Србији мисле, рекао је Вучић, али је додао и да би та победа била и више од 50 одсто да је био убедљивији у томе да покаже шта неки желе и шта би урадили да би дошли на власт.

Како је рекао, обавеза већине јесте да покаже демократичност, да поштује права мањине, и тиме се показује разлика.

"Тиме се показује разлика и величина, а не силом, палицом и мотиком" подвукао је Вучић и додао да се та величина показује радом, стрпљењем и енергијом.

Како је рекао, и избори поновљени вечерас показали су да ти и такви никога ни у шта нису уверили, па ни транспарентима да је и ваздух приватизован, нити онима "Ј.... вам матер", нити "Вучићу Шредеру"...

Вучић је рекао да је поверење њему и политици коју води дало више од два милиона грађана, а било би их, како је истакао, и више, а његова је грешка што није боље убедио грађане у то шта неки хоће да направе од Србије.

Он је захвалио грађанима на храбрости јер су показали у овој агресивној кампањи, пропаганди и овим притисцима шта желе и шта хоће.

"На то сам поносан", рекао је Вучић и поновио да неће никога да позива да изађе на улицу већ само на то да се у Србији ради нормално.

Он је додао да нема неистине и лажи којом се нису служили против њега, да им је чак и патријарх СПЦ постао предмет спрдње...

Вучић је поручио да протести јесу празник демократије и да је све у реду све док нема насиља и кршења закона, али и поручио и да никоме неће дозволити да сруши Србију.

"Људима важна њихова деца и будућност"

Вучић је на констатацију новинара да је Саша Јанковић твитовао и позивао грађане да изађу на изборе рекао да су имали 20 истакнутих активиста, да су вредно радили, али да су потучени до ногу.

Додао је да су људи све разумели, да политичари греше верујући да су они центар света и да су људима много важни...

"Људима су важни њихова деца и будућност, зато људи хоће стабилност, а не нереде. Важније им је ово што сам рекао него било каква судбина било каквог политичара" рекао је он.

Према Вучићевим речима, грађанима је важно да ли Србија има повећање кредитног рејтинга, да ли имају већу плату и када ће бити повећана, да ли то може да се уради на здравим основама, а не коалиционим договорима на штету државе...

"Људи нису глупи, умеју то да препознају, и зато су донели ову одлуку" рекао је Вучић.

Он се осврнуо и на претходно објављивање резултата и на ситуацију када је грлио функционера СНС-а Небојшу Стефановића и упитао "где је Небојша, да опет могу да кукају кога сам грлио и како сам грлио?". "Нико му није јавио. Па добро...", додао је Вучић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво