Тријумф Вучића и на поновљеним изборима

Са освојених 71,66 одсто гласова, Александар Вучић победио је на поновљеним изборима за председника Србије одржаним на осам бирачких места.

Председник Српске напредне странке Александар Вучић саопштио је да је на осам бирачких места на којима су данас поновљени избори за председника Србије освојио 71,66 одсто гласова, и више него у првом кругу и, како је истакао, после девет дана кампање оспоравања изборне воље.

"Желим да вам кажем да смо у првом кругу, условно речено, пре девет дана, на тим местима освојили у просеку 53,84 одсто гласова. Данас, девет дана касније, девет дана током којих су нашу победу оспоравали, у којима су наши политички противници, не умејући да признају пораз, организујући протесте уличне, и најтеже медијске кампање, освојили смо 71,66 одсто гласова", рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре.

Вучић је истакао да су грађани на овај начин јасно рекли шта мисле и да је добио најмање двоструко више него на изборима пре девет дана.

Рекао је да је на два од осам бирачких места на којима су поновљени избори за председника изашло више бирача него 2. априла. 

Вучић је рекао да је у Краљеву пре девет дана освојио 43,4, а сада 65 одсто, у Панчеву је изашло 808 људи, а од њих је 628 гласова дато њему.

Додао је да је у Вршцу пре девет дана освојио 58,11, а сада 74 одсто, Врбасу 53,34, а сада 70,5 одсто, Тополи 52,31, а сада 78,1 одсто. "Саша Јанковић је освојио 11,54 одсто пре девет дана, а сада 4,38, Лука Максимовић 24,62, а данас 12,41, Вук Јеремић тада 3,75, а сада 0,73 одсто", напоменуо је Вучић.

Вучић је навео и да је у Зрењанину пре девет дана освојио 56,49, а сада 78,24 одсто, у Бачкој Паланци 57, а сада 77, на Звездари 33,11, а сада 54,53, док су остали заједно имали 31 одсто, а сада су добили 27 одсто гласова.

"Грађани су на овај начин јасно рекли шта мисле, да не дају на себе и не дају на стабилност земље. Нису дозволили да буду понижени и да се поништава њихова изборна воља", рекао је Вучић.

Према његовим речима, то је она "тиха, поштена, пристојна Србија", која је показала шта мисли и да све разуме.

"Велико хвала грађанима који нису дозволили да буду понижени и да буде украдена њихова воља, воља оне тихе, пристојне и нормалне Србије коју нису желели да поштују и њихову вољу исказану на бирачким местима, јер се само тамо она исказује", рекао је Вучић.

Према његовим речима, сви су то добро схватили и послали јасну поруку да желе да земља иде напред, стабилност и мир, да никоме неће дозволити рушење.

Додао је да наставља да ради, да у среду долази вицеканцелар Немачке и министар спољних послова Зигмар Габријел, а затим и велика кинеска делегација и да следе велики и важни послови.

Како је рекао, резултат који је постигнут остварен је у јеку најжешће и најпрљавије кампање, а нико није желео да чује ону тиху Србију која ради.

"Ово је демократска земља и драго ми је што смо то показали", оценио је Вучић.

"Са свима сам спреман за разговоре, али не и на уцене"

Вучић је нагласио да је спреман да разговара о будућности земље са свима, о свакој теми, али да није спреман ни на какве уцене.

Рекао је да разуме протесте који се последњих дана организују широм Србије и нагласио да је са свима спреман да разговара.

"Увек сам спреман да разговарам о Закону о раду, о његовој примени, да видимо какве су биле приватизације, које грешке да избегнемо у будућности, само немојте да вам кључни транспарент буде псовање нечије мајке", навео је Вучић.

Додајући да су кључне теме економија и образовање, Вучић је истакао да је увек отворен за дијалог и да ће такав бити и као председник.

"И понашао сам се као председник, иако нисам председник, и ових девет дана. Толерисао сам сваку увреду", рекао је Вучић.

Поновио је да је отворен за сваку врсту разговора, али да се са њим не разговара језиком претњи и уцена.

"Ко год од мојих политичких противника мисли, и то не мислим на људе који протестују, пошто они никаквих захтева и немају... Не подлежем притисцима никоме на целом свету, јер знам да представљам Србију. Мој посао је да се борим за Србију", рекао је Вучић.

Премијер и изабрани председник је додао да је јуче добио најновије истраживање јавног мњења и да, како каже, није могао да верује колико су се ствари промениле у његову корист, односно колико су политички противници "драматично пали".

"То је зато што људи траже одговорност, поштовање и честитост", рекао је Вучић и подсетио да је пре неколико година свој пораз на изборима признао и честитао исто вече, да је то исто учинио и Борис Тадић када је изгубио од Томислава Николића и то за 60.000 гласова, али да то сада нису учинили његови противкандидати.

"Неки нису хтели ни са милион и по гласова разлике да признају. Зар мислите да народ не зна за кога је гласао? Мислите да народ не уме да се изјасни, да ће му неко други то објаснити? Народ све зна. Ово је демократска земља", рекао је Вучић.

Поновио је да му је драго што је са огромном разликом остварена победа и да је поносан што је, како каже, Србија показала да уме да поштује различитост, али и да не да на себе и своју стабилност "и да нико не може да уруши мир и стабилност у земљи".

"Људи то гледају и виде. Само хоће пристојну Србију и ништа више од тога. Наравно да људи у Србији тешко живе, то није никаква новост. Нисмо живели ни 1930. године боље од Хрвата и Словенаца. Живели смо лошије, али почели смо да их сустижемо. Још дуго ће нам требати да их стигнемо, много рада и свега", закључио је Вучић.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се