РИК: Разлика четири, а не 793 гласа

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић, након пребројавања гласова са бирачких места 27 и 85 у Новом Пазару, саопштио да је "ноторна лаж" тврдња да су укупно 793 гласа са та два бирачка места уписана кандидату Александру Вучићу. Након расправе, представници дела опозиције напустили су седницу РИК-а незадовољни што се није гласало о предлогу да се изврши увид у гласачки материјал са свих бирачких места.

Димитријевић је прецизирао да је пребројавањем утврђено да су у питању само четири гласа и то, како је рекао, та четири гласа су вероватно из техничке грешке доспела у погрешну коверту.

Објаснио је да је била реч о сумњи да су укупно 793 гласа са два бирачка места уписана у записник у корист једног председничког кандидата, Александра Вучића.

"Изнете тврдње од појединих кандидата да је реч о 793 гласа су ноторна лаж, апсолутна неистина, ради се о свега четири гласа. Глас је глас, али дешава се да током паковања изборног резултата листићи буду стављени међу погрешне гласове" објаснио је Димитријевић.

На бирачком месту број 27, у Основној школи "Мур", право гласа на председничким изборима имало је 1.848 уписаних бирача. 

Гласало је према записнику 1.250 бирача, а уписан је 1.241 важећи листић.

На бирачком месту број 85 у Основној школи "Вук Караџић" било је уписано у бирачки списак 1.854, а гласало је 1.193 бирача. Према записнику, било је 1.185 важећих листића.

Представник изборног штаба Саше Јанковића Весна Ракић Водинелић рекла је да је њихов тим за контролу у 25 врећа проверавао гласове кандидата Александра Вучића, Саше Јанковића и неважеће листиће.

На бирачком месту 27 Вучић је имао 543 гласа мање него што је уписано у записник, док је у врећи 85 имао 250 гласова мање него што је уписано у записник, тврди.

Службеници РИК-а били су присутни током контроле и они су затворницама затворили вреће, рекла је и додала да "изражава озбиљну сумњу да се нешто са тим листићима десило, да су процветали у врећи".

Она је упитала председавајућег РИК-а како ће се поступати сада када је пронађено да има четири листића више, јер приговор досада није упућен.

Чланови РИК-а су изнели своја виђења, те је Наташа Ђукић позвала све чланове РИК-а да се понашају озбиљно и одговорно и да не износе паушалне оцене јер није било изборне крађе, а Иван Нинић је рекао да чланови изборног одбора са поменутих бирачких места нису потписали записник и тражио је због тога анулирање избора на тим местима.

Снежана Ракочевић је подвукла да опозиција износи неистине у недостатку аргументације и затражила да се поднесу кривичне пријаве против оних који су износили неистине и да се на тај начин скине "прљавштина" са РИК-а.

Димитријевић: Скинута љага са РИК-а 

Председник РИК-а је оценио да је увидом у бирачки материјал са бирачких места 27 и 85 у Новом Пазару скинута љага са РИК-а.

Он је рекао да је одлучено да се изврши увид у изборни материјал са два изборна места, јер је за та два постојала сумња да је "покрадено 800 гласова".

Објаснио је да је разлог за обављање увида у материјал са та два бирачка места донет након што су млади контролори једног кандидата у петак извршили контролу и објавили да је на та два места 800 гласова приписано једном кандидату.

"Од 25 бирачких места, за које тврде да је било неправилности, ова два су била најеклатантнији примери", указао је Димитријевић додајући да се тврдило да је на једном од управо та два места било 543 гласа више, а на другом 250 више.

Да би се заштитио углед РИК-а, он је, како је рекао, као председник предложио седницу и дневни ред.

Димитријевић је апеловао на председничке кандидате да не врше притисак на изборне органе, те подсетио да изборни процес још није завршен, с обзиром на то да се избори понављају на осам бирачких места. "Коначни резултати избора биће саопштени у року од 96 сати након затварања тих изборих места", најавио је Димитријевић.

На констатацију да су из штаба Саше Јанковића најавили да ће поднети кривичне пријаве због нерегуларности, указао је да је као председник одлучио да отвори материјал са два изборна места, на које су се они позвали, баш зато да би заштитио интегритет РИК-а.

Претходно је изборни штаб Саше Јанковића саопштио да је увидом утврђено да је, на пример, у Новом Пазару, према записницима са два бирачка места, Вучић добио 543 гласа, односно 250 гласова више него што их заиста има према стању затеченом у врећама са гласачким листићима. Александар Вучић је позвао РИК да јавно отвори џакове са изборних места за које постоји сумња.

Председници бирачких одбора: Нема крађе

Огласио се и председник бирачког одбора 85 у Новом Пазару Хивзо Бектовић, који је изјавио да на том бирачком месту није било никакве изборне крађе и да је довољно само рећи да су сви чланови бирачких одбора из штабова свих кандидата потписали записник и верификовали изборну вољу грађана.

"На изборима су били представници свих председничких кандидата који су пратили цео изборни циклус", подвукао је Бектовић.

Он је рекао да постоји један мањи, ненамерни пропуст.

"Тај пропуст смо увидели, али сви чланови бирачког одбора били су сагласни да је суштински изборна воља грађана евидентна из пребројаних гласачких листића. Управо зато су сви потписали записник без примедбе, јер је свима било јасно да је стање у кутији било право стање ствари тога дана" рекао је Бектовић.

И председник бирачког одбора на бирачком месту број 27 у Новом Пазару Горан Јовановић изјавио је да никакве крађе није било на том месту и најавио кривичну пријаву против чланова РИК-а, из реда представника опозиционих кандидата, који су неистинитим наводима нанели штету његовом угледу.

Јовановић је прецизирао да је био председник бирачког места број 27 у Муру и да је после гласања на бирачком месту завршено све записнички, као и да су три пута пребројали гласове и да је све било исправно.

"Лично ме је полиција пратила до општине, у општину сам однео и имам исправан записник да сам предао материјал у сто посто исправном стању", рекао је Јовановић.

"Код нас никаквих грешака није било, ничег", истакао је Јовановић.

И Град Нови Пазар најавио је да ће поднети кривичне пријаве против свих оних који су говорили да је било изборних малверзација, "блатећи тако град, иако се на крају испоставило да никаквих неправилности није било".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије