Читај ми!

Избор председника Србије

Србија бира новог председника Републике. Грађани одлучују између два кандидата. У Војводини се осим за председника гласа и за посланике у покрајинској скупштини, чији ће мандати бити распоређени по већинском систему.

На снази је изборна тишина, јер Србија у недељу бира новог председника Републике. Грађани ће одлучивати између два кандидата. На 50 метара од бирачких места, која се отварају у 7 сати, забрањена је свака врста предизборне пропаганде, све до затварања биралишта.

Грађани бирају између два председничка кандидата: Бориса Тадића којег је предложила листа Избор за бољи живот и Томислава Николића, кандидата Српске напредне странке.

Тадић, је на гласачком листићу под бројем један, према редоследу који је утврдила је Републичка изборна комисија. За њега је у првом кругу гласало 25,31 одсто бирача, њих 989.454.

Томислав Николић је под бројем два. Он је 6. маја освојио 25,05 одсто, односно 979. 236 гласова.

Право гласа има укупно 6.771.479 грађана, који ће се изјашњавати на 8.390 бирачких места у земљи и иностранству. Због временске разлике, први гласају бирачи у Сједињеним Државама, Канади и Великој Британији, а затим и у још 19 држава на укупно 38 изборних места.

У другом кругу председничких избора може да се гласа и на 90 изборних места на Косову и Метохији, уз техничку подршку ОЕБС-а. Гласови из јужне покрајине, и овога пута, броје се у Рашкој и Врању. Гласање је омогућено и у свим заводима за извршење кривичних санкција.

На слободним и непосредним изборима, председника Републике бирамо тајним и личним гласањем. Мандат председника траје пет година, а добиће га кандидат који освоји просту већину гласова.

Ако се деси да Тадић и Николић у другом изборном кругу освоје исти број гласова, за 15 дана гласање се понавља.

"Изласком на изборе показујемо да нам је важно и да смо одговорни за развој демократског друштва. То је основни разлог. Постоје и практични разлози. Уколико не изађемо на изборе показујемо слабост и своју одлуку о томе ко ће нас представљати препуштамо другима", наводи аналитичар Владимир Вулетић.

Према Уставу, председник Србије надлежан је да представља државу у земљи и иностранству, проглашава законе, предлаже Парламенту кандидата за премијера, предлаже носиоце функција, поставља и опозива амбасадоре, прима акредитивна и опозивна писма дипломатских представника, одлучује о помиловањима и одликовањима.

Бирачи у Војводини ће, уз изјашњавање на председничким изборима, гласати и за посланике Скупштине Војводине у другом изборном кругу, по већинском систему, у 59 од укупно 60 изборних јединица, изјавила је члан Покрајинске изборне комисије Јелена Злојутро.

Други круг тих избора неће бити одржан 20. маја у изборној јединици Сомбор 2, у којој је два дана раније на неколико бирачких места поновљено гласање због одређених неправилности на изборима 6. маја, па ће тамо бирачи у другом кругу гласати у року од седам дана од проглашења резултата из првог, објаснила је она.

Бирачи на гласање треба да понесу личну карту, пасош или возачку дозволу који садрже јединствен матични број; тако ће моћи да гласају иако немају позив за гласање. Онима који се у 20 часова затекну на гласачком месту, биће омогућено да гласају.

Републичка изборна комисија дужна је да у року од 96 сати од затварања биралишта објави коначни резултат председничких избора, у "Службеном гласнику".

Избором шефа државе, посланика у војвођанској скупштини и коначним избором одборника на локалу где се избори понављају на неким бирачким местима - биће заокружен изборни процес.

Најкасније до 9. јуна, Србија треба да добије нови сазив републичког парламента, а до 5. септембра и нову Владу.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво