Читај ми!

Гласање у САД, Канади и Великој Британији

Дијаспора у САД, Канади и Великој Британији данас гласа у другом кругу председничких избора за новог шефа државе. У Њујорку гласало 19 бирача.

Због временске разлике, грађани Србије који живе у САД, Канади и Великој Британији већ данас ће у другом кругу председничких избора гласати за новог шефа државе.

На бирачким местима у у Њујорку до 13 сати je, од 156 грађана уписаних у бирачки списак, гласало њих 19, јавља дописник Танјуга из Вашингтона. До 14 часова у Вашингтону је гласало 25 одсто држављана Србије уписаних у бирачки списак.

Грађани бирају између два председничка кандидата Бориса Тадића којег је предложила листа "Избор за бољи живот" и Томислава Николића, кандидата Српске напредне странке.

Тадић је на гласачком листићу под бројем један, према редоследу који је утврдила  Републичка изборна комисија. За њега је у првом кругу гласало 25,31 одсто бирача, њих 989.454.

Николић је под бројем два. Он је 6. маја освојио 25,05 одсто, односно 979. 236 гласова.

За гласање у иностранству, као и 6. маја на општим изборима, биће отворено 38 бирачких места у 22 земље.

Сутра ће, као и у Србији, гласање бити обављено у Аустрији, Белгији, Босни и Херцеговини, Италији, Јужноафричкој Републици, Кипру, Либији, Луксембургу, Македонији, Румунији, Русији, Немачкој, Словенији, Француској, Холандији, Хрватској, Црној Гори, Чешкој и Швајцарској, а гласаће се од седам до 20 сати по локалном времену.

Нови шеф државе биће кандидат који у другом кругу добије више гласова, а мандат ће му трајати пет година.

Завршетком другог круга председничких избора биће заокружен изборни процес на свим нивоима у Србији, која ће најкасније до 9. јуна добити нови парламент, а нову републичку владу најкасније до 5. септембра.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво