Читај ми!

Понављање гласања на локалу

Грађани Београда и Новог Сада у недељу, 20. маја, осим за председника Републике, гласаће и на поновљеним изборима за градске скупштине на неколико бирачких места. Избори за локални парламент поновиће се и у општини Прешево.

Осим изјашњавања о кандидатима у другом кругу председничких и покрајинских избора по већинском систему, грађани Београда и Новог Сада ће у недељу 20. маја, гласати и на поновљеним изборима за градске скупштине на неколико бирачких места.

Београђани ће гласање поновити на 16 изборних места, а Новосађани на пет.

Избори за одборнике Скупштине Београда биће поновљени на бирачком месту 25 у Основној школи "Алекса Шантић" у Гроцкој, на месту 58 у Месној заједници "Војвода Мишић" на Звездари, на месту 3 у Основној школи "Јован Дучић" на Новом Београду, на месту 43 у Основној школи, Љубинић ББ, у Обреновцу, као и на местима број 29, 47, 80 и 84 у општини Палилула, а реч је о основним школама "Ослободиоци Београда", "Стеван Дукић" и "Раде Драинац".

Такође, избори ће бити поновљени и на бирачком месту 34 у Месној заједници "Скојевска" у Раковици, на месту 51 у "XВ Београдска гимназија" у Раковици, на месту 57 у Основној школи "Владимир Роловић" у Раковици, бирачком месту шест у Основној школи "Исидора Секулић" на Савском венцу, месту 16 у Месној заједници "Западни Врачар" на Савском венцу.

Избори ће бити поновљени и на бирачким местима 19, 25 и 47 у општини Стари град, а реч је о Националној служби запошљавања, Трговачкој школи и Природно-математичком факултету.

Градска изборна комисија је на тим бирачким местима поништила изборе на основу приговора ЛДП.

Према досадашњим резултатима избора за београдску скупштину, листа "Избор за бољи живот - Драган Ђилас" освојила је 35,18 одсто гласова, односно 50 места, коалиција "Покренимо Србију" 25,72 одсто гласова (37 одборничких мандата), трећа је листа коалиције СПС-ПУПС-ЈС, која је освојила 9,14 одсто гласова, односно 13 мандата, док је четврти Д СС са 7,46 одсто гласова и 10 освојених мандата.

Листа "Преокрет" освојила је 4,64 одсто гласова, СРС 3,95 одсто, "Двери" 3,58 одсто и УРС 2,79 одсто.

Новосађани ће у недељу, осим о кандидатима у другом кругу председничких и покрајинских избора по већинском систему, гласати и на поновљеним локалним изборима на пет бирачких места на подручју града.

Избори ће бити поновљени после одлуке надлежног суда да уважи жалбу због утврђених неправилности на изборима листе "Маја Гојковић-УРС", а на бирачким местима на којима ће бити поновљени уписано је укупно око 8.800 бирача.

Тако ће се поново гласати на бирачким местима у Месној заједници Степановићево, у новосадским месним заједницама Адице и "Никола Тесла", у Клубу пензионера "Грозда Гајшин" и у Основној школи "Михајло Пупин" у Ветернику.

Резултати поновљених избора могли би да донесу одређене промене у расподели одборничких мандата уколико значајнији успех на њима забележе листе СРС и УРС, које су 6. маја остале испод цензуса, освојивши 4,91, односно 4,55 одсто гласова.

Према непотпуним резултатима локалних избора у Новом Саду, листа коју предводи ДС освојила је 19 одборничких мандата, СНС и ЛСВ имају по 16, а СПС осам мандата.

По шест одборника имају ДСС и Ромска демократска странка, "Двери" пет, а по једног мањинске листе СВМ и влашке националне мањине под називом "Ни један од понуђених одговора".

Избори за локални парламент се у недељу понављају и у општини Прешево и то на једном бирачком месту, а реч је о месту број 12 у селу Букуревац.

У недељу ће бити поновљено и гласање за одборнике у градској општини Лазаревац и то на једном бирачком месту (број 18 - Техничка школа), а током викенда и на 11 бирачких места за одборнике у нишким општинама Црвени крст и Пантелеј.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво