Читај ми!

Пребројавање подршке пред финале

Телевизијски дуел председничких кандидата прошао без жестоке расправе и оставио тежак утисак, оценили гости емисије Око. Уверени су да ће у другом кругу одлучивати лични утисак који грађани имају о кандидатима, али и подршка коју кандидати добију од других странака.

"Дуел је био лимитиран договором штабова, тако да није било жестоке расправе, остао је опор и тежак утисак", сматра уредник дневног листа Данас Зоран Пановић.

И док Пановић оцењује да је пре четири године дуел био "ведрији", професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић каже да је сада комуникација "била мало директнија него прошли пут", али да грађани нису могли много да сазнају.

Његов утисак је да је Борис Тадић био успешнији, јер Томислав Николић није поентирао ни на питањима "која су душу дала за критику власти".

И социолог Јово Бакић оцењује да је дуел био "доста стерилан".

"Утисак је да је Борис Тадић деловао као човек који је преучио, као убрзани робот, а Томислав Николић је био природнији, али није рекао ништа што би га квалификовало да обавља функцију председника Србије", каже Бакић.

"Кад прођу избори, поставиће се питање ко формира владу и који програм ће заступати. Тек тад ћемо видети шта је реално од свих обећања које смо чули", каже Стојиљковић.

Он верује да су странке ипак "превариле" бираче, јер су обећавале оно што неће моћи да остваре.

"Тадић је био у праву што је расписао и председничке изборе, јер његов ауторитет је битан", каже Пановић. Уверен је да би без Тадићеве личности у кампањи коалиција око ДС-а много лошије прошла.

Сматра да су се напредњаци трудили да "што дуже буду исполирани надајући се да ће тако оставити јачи утисак".

"Али тамо где је Тадић био танак, Николић није то знао да искористи", оцењује Пановић.

"Николића подржава Војислав Коштуница који је евроскептик, тако да можемо да проценио да ће бирач који је за Европу гласати за Тадића", оцењуе Бакић. Али, сматра да је Тадићев проблем избор сарадника.

Споразуми и подршка

Пановић, међутим, оцењује да је споразум Коштуница-Николић значајан, јер подршка Коштунице може да буде велика и он "може да стабилизује Николића, али му не даје сигурност за победу".

И Бакић сматра да Коштуница даје политичку тежину Николићу.

Резултат првог круга је био слаб и за једног и за другог, заједно њих двојица нису добили пола гласова, упозорава Стојиљковић, који сматра да ситуација пред други круг нешто повољнија за Тадића.

"Николић неће добити ништа од радикала, Двери - слабо такође, остаје им само ДСС. Тадићу није проблем са социјалистима, проблем је УРС јер је Динкић непоуздан партнер, а ЛДП је много либерална позиција која има претврд став о Косову", каже Стојиљковић.

Све то ће бити од значаја и за формирање владе, али то не треба да брине.

"И прошла влада направљена је на општим питањима о којим би се и наше баке сложиле", каже Стојиљковић.

"Бира се човек који ће нас представљати у свету, питање је важно, чак и какве су му образовне квалификације. Једног кандидата квалификације су под сумњом, а то је кривично дело", каже Бакић.

Сви гости емисије су се сложили да би и за владу и за председника било боље да "припадају истој већини".

Стојиљковић подсећа да је већина већ договорена и да, у случају победе Томислава Николића, "не треба очекивати преврат од Дачића".

"Тадићу треба да буде председник и да има владу која га подржава, али он губи снагу на великом броју коалиционих партнера", каже Пановић, који сматра да је у случају победе Николића кохабитација "теоретски могућа, али реално неодржива".

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво