Читај ми!

Коштуница: Гласајте за Николића

Лидер ДСС-а Војислав Коштуница позвао грађане Србије да у другом кругу председничких избора гласају за Томислава Николића, јер су на тај начин, како је истакао, најбоље заштићени државни и национални интереси Србије.

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница позвао је данас грађане Србије да у другом кругу председничких избора гласају за кандидата коалиције "Покренимо Србију" Томислава Николића, јер су на тај начин, како је истакао, најбоље заштићени државни и национални интереси Србије.

"Кад кажем да су заштићени државни и национални интереси, имам на уму споразум који је потписан између ДСС-а и Српске напредне странке, (око које је окупљена коалиција 'Покренимо Србију') и посебно две тачке тог споразума", рекао је Коштуница агенцији Бета.

Он је навео да је по првој тачки тог споразума предвиђено да се грађанима изјашњавањем на референдуму препусти одлука о томе да ли Србија треба да буде политички неутрална, за шта се залаже ДСС, или треба да буде чланица Европе уније (ЕУ), за шта се залаже СНС.

"То је прави пут и нешто потпуно супротно политици да 'ЕУ нема алтернативу'", додао је председник ДСС-а.

Друга важна ствар у споразуму јесте да ће СНС и ДСС деловати сагласно кад је реч о промени Устава Србије, навео је Коштуница.

Он је појаснио да се, по том споразуму, питање промене Устава не може ни покренути ни подржати без сагласности СНС-а и ДСС-а и да ће по том питању у Скупштини Србије деловати усаглашено и тежити консензусу какав је, како је навео, постигнут приликом доношења Устава 2006. године.

"Постоје различите идеје, намере и науми да се кроз промену Устава настави даље распарчавање Србије и легализује противправна независност Косова", рекао је председник ДСС-а.

Упитан да ли ће СНС и ДСС урадити нешто да би се утврдило да ли је било изборних махинација у првом кругу председничких избора, када су одржани и парламентарни и локални избори, 6. маја, Коштуница је истакао да је запањен оним што се десило на тим изборима, јер је, несумњиво, реч о озбиљним нерегуларностима.

"Озбиљна је сумња пала на те изборе кад је реч о крађи. Јавно тужилаштво саопштило је да недостаје 20 џакова, а можда недостаје и више. ДСС тражи да се утврди, прво, тај број џакова, затим, да се преброје гласачки листићи, а и једно и друго је уз жестоку опструкцију Републичке изборне комисије (РИК) онемогућено", казао је он.

Према речима лидера ДСС-а, било је и других нерегуларности, а подсетио је да је пре почетка избора установљено да има преко 260.000 гласачких листића више са Косова и Метохије.

"Ти гласачки листићи никад нису стављени на увид, иако је ДСС то тражио. Дакле, они су могли бити поново употребљени у изборном процесу. То су све озбиљне сумње и то је разлог зашто су са истим ставом и у овом споразуму иступили СНС и ДСС", казао је Коштуница.

Он је истакао да се сад налазимо у ситуацији која се десила "са комунистичким ћоравим кутијама после Другог светског рата у Србији као што су се сад појавили неки ћорави џакови који се шетају улицама".

"То је озбиљна и забрињавајућа ствар и она се мора зарад истине истерати до краја. Забрињавајуће је ћутање ОЕБС-а и међународних институција, које се, иначе, мешају у практично све унутрашње ствари Србије, али су у овој ствари остале потпуно неме", истакао је Коштуница.

Он је нагласио да би победа Томислава Николића на изборима у недељу, 20. маја, омогућила да се као председник, својим ауторитетом, заложи да једна независна комисија поново преброји гласачке листиће и утврди шта се стварно догодило на изборима 6. маја.

"Демократије нема без поштених избора. Поштених избора нема без истине о тим изборима. Зарад тога, то је још једна тачка о којој смо се сложили Николић и ја и зашто, такође, позивам грађане да у другом кругу председничких избора дају своје поврење Николићу као кандидату", рекао је Коштуница.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара