Читај ми!

Изборна кампања до поноћи

У поноћ почиње предизборна тишина пред други круг председничких избора и трајаће до недеље у 20 сати, када се затварају бирачка места. До тада су забрањени изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата.

Кампања за други круг председничких избора завршава се у поноћ, јер тада почиње предизборна тишина, која траје до затварања бирачких места, 20. маја у 20 сати.

У том периоду биће забрањена изборна пропаганда преко средстава јавног обавештавања, као и јавни скупови и објављивање процене резултата избора.

У Упутству за спровођење избора наведено је да је у том периоду на бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено истицање симбола подносилаца изборних листа, односно политичких странака, коалиција, група грађана и другог пропагандног материјала.

Пошто ниједан од председничких кандидата у првом кругу избора није добио већину гласова бирача који су гласали, на поновљеном гласању учествују два кандидата која су добила највећи број гласова, а то су Борис Тадић испред коалиције "Избор за бољи живот" и Томислав Николић испред Српске напредне странке.

Први на гласачком листићу, који ће бити светлодрап боје, биће Тадић, који је, према коначним резултатима у првом кругу председничких избора у Србији, освојио 25,31 одсто, односно 989.454 гласова, а други ће бити Николић, који је освојио 25,05 одсто, односно 979.236 гласова.

За други круг председничких избора штампано је 6.803.863 гласачка листића.

Изборни материјал за други круг председничких избора стигао је и на Косово где ће изборне радње спроводити представници Мисије за европске безбедност и сарадњу (ОЕБС), изјавио је портпарол ОЕБС-а на Косову Никола Гаон.

Као и на изборима 6. маја, гласаће се у 17 општина у којима ће бити отворено 90 бирачких места.

Право да гласа на изборима у недељу, према подацима ОЕБС-а, има око 109.000 бирача.

Железнице Србије саопштиле су да су од сутра до понедељка, 21. маја одобриле бесплатан превоз за ученике, студенте, особе са инвалидитетом и пензионере због остваривања права на гласање.

На поновљеном гласању за председника Републике, како пише у Закону о избору председника, биће изабран кандидат који добије највећи број гласова, а ако освоје подједнак број гласова, бирачи ће поново изаћи на биралишта у року од 15 дана.

Мандат будућем председнику почиње да тече од дана полагања заклетве пред Скупштином.

Текст заклетве гласи: "Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности".

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара