Читај ми!

Дебата председничких кандидата

Томислав Николић и Борис Тадић, кандидати за председника Србије, у дебати на РТС-у говорили су о визији државе, спољној политици, Косову, економији, борби против организованог криминала, одбрани, образовању и европским интеграцијама.

Разговор председничких кандидата Бориса Тадића и Томислава Николића на Радио-телевизији Србије обухватао је осам тема. То су: визија и будућност Србије, спољна политика и односи у региону, Косово и Метохија, економија, борба против организованог криминала и корупције, одбрана и безбедност, социјална политика и образовање и европске интеграције.

Емисију "Реч на реч: Дебата кандидата за председника Србије 2012." можете погледати овде.

Визија и будућност Србије 

На самом почетку дебате, председнички кандидат СНС-а Томислав Николић, на питање о томе каква је његова визија Србије, поручио је грађанима да разуме њихов очај, дан после избора 6. маја.

"Знате да смо прошли страшну кампању, где је утрошено десетине милиона евра од стране ДС-a, да би се срушио рејтинг Томислава Николића, било је ту много људи ангажовано, у том покушају да се заустави СНС на путу ка освајању највише гласова. Уз крађу коју не желе ни државни органи да истраже, многи ме питају зашто идем у други круг, али ја не смем Србију да оставим у рукама оваквих људи, групе која је окружила председника Републике. Кнеза Лазара су пред Косовски бој упозорили на снагу непријатеља, а он је рекао да је од снаге непријатеља важнија светиња коју бранимо. И ја желим да одбраним ту светињу", рекао је Николић.

Николић је рекао и да је Тадић обећавао радна места, највеће плате у региону, пензије и да држава не сме да остане у његовим рукама.

"И зато кажем изађите, казните Тадића и ДС, победите, јер ово је јединствена прилика", поручио је Николић.

Председнички кандидат коалиције "Избор за бољи живот" Борис Тадић навео је да је у недељу важан дан за Србију, да се одлучује о поверењу грађана.

"Увек сам био за борбу идеја, а не људи, јер то је за гладијаторске арене. Ви, господине Николићу, добро знате да све што кажете није истина. Покренули бисте ви истрагу да јесте. Имали сте прилику да докажете ове тешке оптужбе. Мислим да сте крађу избора измислили, и да то није добро јер квари слику о Србији која је тек поправљена", рекао је Тадић.

Тадић је рекао и да је Србија за своју политику добила све међународне награде, да је земља сарадње, мировне политике, да њени људи путују по свету.

"Када сте Ви вршили власт ту су биле санкције, људи су се спасавали под бомбама, спасавали главе и то је суштинска разлика између наших политика", рекао је Тадић.

Николић је рекао да је мислио да ће у дебати бити речи о будућности и садашњости, а не о прошлости.

"Захваљујем господину Коштуници на подршци за изборе 20. маја и подсећам да ће господин Тадић у Владу ући са Чедомиром Јовановићем који је говорио да је Република Српска геноцидна творевина, али Тадић је закопан у прошлости. И неће се откопати", каже Николић.

Тадић одговара да ће влада бити формирана са свим странкама које подржавају политику "и ЕУ и Косово", тврди да није закопан у прошлости, а да је некада био занатлија због тога што није желео да буде на терету родитељима.

Спољна политика и односи у региону

Борис Тадић сматра да је Србија претходних година била успешна по питању спољне политике. Подсетио је да је организовала Самит несврстаних, бранила Косово пред Саветом безбедности Уједињених нација, на миран начин.

"Дефинисали смо стратешки правац према ЕУ, и тај правац не треба да се мења. То би било опасно за грађане. Са Кином смо потписали споразум о стратешком партнерству, са Шпанијом, Италијом, Турском, и наши грађани имају корист од свега тога. Са Русијом разговарамо о изградњи железница, са Азербејџаном градимо путеве, ту је Италија као партнер, и на крају ми ћемо до 2015. председавати ОЕБС-у, што се не би догодило да немамо кредибилитет, а Вук Јеремић је озбиљан кандидат за председавање Генералној скупштини УН", истакао је Тадић.

Тадић је оценио да је протекле четири године вођена стабилна спољна политика.

Томислав Николић тврди да све у Србији, па и спољна политика, зависи од економске снаге.

"Тадић говори о својим посетама, али то није смањило незапосленост, па ме занима да ли смо ми заиста учврстили свој положај, иако нам се многи ругају. Ја Србију другачије видим, ЕУ јесте приоритет, али Србија има двоја врата, треба сарађивати са свима. Ви сте бежали од сарадње са Русијом, а тек касније сте показивали како је она велика и наш пријатељ. Ми имамо велики проблем са Косовом, али о томе касније, јер некада наши пријатељи боље заступају наше интересе од нас", каже Николић.

Кандидат СНС-а навео је и да се много тога десило у региону, а да су неке амбасадоре протеривали због признавања Косова, а неке нису.

"Ми лутамо и то ће се осетити једнога дана", поручује Николић.

Тадић одговара да је он започео сарадњу у домену гасне индустрије са Путином у време када је некадашња Лабусова, а садашња Николићева саветница напала ту политику.

"Мени није јасна ваша политика. Она је контрадикторна, па би било добро да грађани то сазнају", каже Тадић.

Николић сматра да је Јеремић кандидат за УН само зато што га Тадић подржава.

"Али, хвала богу да ви одлазите и да се дешавају неке промене, јер више не расуђујете као раније. Али, СНС има споразум са Јединстевном Русијом, партијом коју предводи Путин", истиче Николић.

Косово и Метохија

"Косово и Метохија је саставни део Србије", почиње излагање на ову тему Николић и каже да већ годину и више позива Тадића да око тога постигну консензус, да Србија буде јача, да и СНС као странка преузме део одговорности.

"Формирате владу са Јовановићем. Морамо размишљати шта му је то дато да одступи од политике да Косово треба признати. Тадић је написао предлог који је био сумњив у зачетку и омогућио судијама Међународног суда правде да се изјасне о папиру, а не у складу са међународним правом. Без обзира на све, ја кажем да треба да се преговара и да се председник Републике не бави тиме тајно, него јавно. Видео сам то у време Милошевића и није изашло на добро. Неће ни сада, а у питању је много слабији председник", сматра Николић.

Тадић је рекао да је став Николића да је он допринео независности Косова накарадан.

"Преузео сам управљање државом када нисмо имали ниједну институцију на Косову. Ја сам предложио план у четири тачке, да нема поделе Косова и да постоји посебан статус за север. Сачували смо Резолуцију 1244, а многи су се радовали пред децембарске дане да због тога нећемо добити статус кандидата", истакао је Тадић.

"Господине Николићу, сви знају да Ви немате план за Косово и да сте говорили да Албанце треба протерати преко Проклетија. Ја нисам до сада чуо да се Ви и даље залажете за ЕУ или сте после разговора са Коштуницом променили политику", рекао је кандидат листе "Избор за бољи живот".

Николић је узвратио Тадићу да, као што је "лажно обећавао послове, највеће плате, и пензије", тако и сада износи "лажи".

"Наследили сте Резолуцију, зашто нисте тражили повратак полицајаца и војника, а потом је то тражено. Тамо пише да се граничари врате да чувају баштину, па и чисте минска поља. Шта ја Вама вечерас да верујем", упитао је Николић.

Тадић је узвратио да је био у парламенту када се говорило о маневрима на Косову, а да Николић у свет шаље погрешну поруку.

Економија, инвестиције и решавање проблема незапослености

Тадић каже да људи тешко живе, да и он сам доживљава тешке тренутке, обилазећи Србију.

"Ми смо скоро 200 хиљада радних места отворили, али је 400 хиљада изгубљено, јер је читав свет доживео економску кризу, а питање радних места је најважније питање српске будућности", истакао је Тадић.

"Држава је довела инвеститоре. Ових дана ту је 'Игуана', 'Данијели', ту су инвестиције у области инфраструктуре, ауто-путеви, мостови, то су модели којима се земље боре за радна места. Шпанија има већу незапосленост од Србије, затим Грчка, Пољска. Инвестирали смо у науку, образовање, бавимо се и социјалном политиком", напоменуо је Тадић.

Томислав Николић рекао је да му је жао што ово није главна тема ове дебате, јер је кључно питање – питање незапослености.

"Хтео сам да чујем да ли ДС заиста жели да спречи мито и корупцију, да ли жели да се обрачуна, од најнижих чиновника, да сарађује кроз канцеларију за брзе одговоре. Ова наша земља је последња чак и на Балкану, и по просеку плата и по пензијама. Жао ми је што не можемо расправити основне теме, па макар и да паднете са власти, какав је то разлог", сматра Николић.

"Знате, ја сам географски везан за 'Фијат', пролазим сваки дан туда, али морам да вам кажем да је Србија у 'Фијат' уложила милијарду евра, а да 'Фијат' даје нето плате и да постоје тајни делови уговора. Поставља се питање оправданости те инвестиције", каже Николић.

Тадић је одговорио да је "Фијат" више инвестирао него Србија, као и да није истина да Србија има најмање плате и највише незапослених у региону.

"Лоше је да у овој дебати злоупотребљавамо људску несрећу. Ми јесмо обезбедили сигурне плате и пензије, јесу мале, али су редовне. Када сте ви били на власти то није био случај", узвратио је Тадић.

Николић је рекао да "овај човек који долази из прошлости могао би тамо и да се врати".

"Мене занима будућност деце, њихово школовање, ја вам кажем, наша реалност је таква да не треба живети у прошлости него ићи у будућност", рекао је Николић.

Развој институција, борба против организованог криминала и корупције

Томислав Николић је рекао да корупција не смета власти, јер би се, у супротном, изборила са њом.

"Ми сви знамо зашто је Србија корумпирана, јер Ви не можете истовремено да будете успешан председник странке и поштен председник државе", рекао је Николић Тадићу.

"Корупција је привилегија владајуће странке, земља је на злом гласу, прожета корупцијом", рекао је Николић.

Кандидат СНС-а рекао је и да је власт доживела да ЕУ затражи испитивање приватизација, што је он све време говорио, јер је "криминал на најгорим гранама".

"Ко је ухапшен, која афера је решена, изузев што је заташкана", упитао је Николић и оценио да би "Тадић да се представи као игуман, а око њега су криминалци".

"Ова земља се мора ослободити тог зла", рекао је Николић.

Борис Тадић каже да је неопходно поверење грађана за обрачун са криминалом.

"Ви, господине Николићу, то нисте добили и нећете. Ваш финансијер Душан Ступар је ухапшен, затим сарадници Велимира Илића. Ви сте говорили да је Богољуб Карић криминалац, па сте сада заједно", рекао је Тадић.

"Рекао сам да проверите моју имовину, али Ви, рецимо, нисте гласали за Агенцију за борбу против корупције, као ни за један од закона са којима се боримо против корупције. Ви кажете да не верујете никоме, само себи, а држава се тако не води", истакао је Тадић.

"Запленили смо 300 милиона евра имовине, имали смо храбрости да преузмемо ризик и питам Вас зашто на Вождовцу и у Земуну нисте отворили Канцеларију за брзе одговоре, а имали сте године то да урадите, јер сви знају за корупцију на шалтерима", рекао је Тадић.

Николић је одговорио да су Земун и Вождовац под ингеренцијама Градске скупштине и поручио Тадићу да се обрати градоначелнику Београда Драгану Ђиласу.

"Господин Ступар отишао је у затвор да не би отишли представници СПС-а због злоупотреба у Азотари, али то истражите. Карић је чинио криминал у време када је са Вама сарађивао, а што се тиче закона за које нисмо гласали, па, њихова примена не зависи од нас", рекао је Николић.

Тадић је, говорећи о Душану Ступару и Азотари, рекао да су се све спорне приватизације одиграле у време владе Војислава Коштунице, када ДС није учествовао у власти.

"Све се те приватизације испитују. Мој пријатељ, сада Ваш члан, господин Кнежевић био је оптужен. Није га заштитило што је био члан ДС-а. А Ваш члан је сада Владимир Цвијан, адвокат Јоце Амстердама", рекао је Тадић.

Одбрана и безбедност

"Тероризам је највећа опасност данас, а други проблем потиче од Косова и Метохије", упозорио је Тадић и навео да су војска и одбрана најважнији фактор стабилности државе.

"Имамо одбрамбени потенцијал, развили смо војну академију, и одбрамбену дипломатију, сачували 36 хиљада радних места, пласирамо војно техничке производе. Ми смо наследили војску где људи нису знали шта ће бити са њиховим животима, а данас војници имају стабилне плате, пензионери стабилне пензије, данас млади неће бежати из Србије, а док год сам ја председник, Србија ће водити политику мира и стабилности у региону, са којим имамо изузетну сарадњу".

"Мајке мирно могу да спавају докле год је овакве политике", поручио је Тадић.

Николић је навео да је Србија била много сигурнија за време ових месец дана док је Славица Ђукић Дејановић била на челу државе.

"Из ваше странке бежали су људи 'као ђаво од крста'. Кнежевић је говорио о рекетирању из ДС-а, Цвијан је рекао да је побегао јер је учествовао у сечи судија који нису били по вољи ДС-а, а проблем Азотаре није ђубриво, него лажни, фиктивни рачуни и неплаћања", рекао је Николић.

Кандидат СНС-а истакао је и да "имамо тако мало младих да не знамо ко ће ставити пушке на раме ако затреба".

"А ратни ветерани се убијају, иако Ви причате о стабилним војним пензијама", рекао је Николић.

Тадић је рекао да многи проблеми као и ратови долазе из прошлости, али да је више од шест хиљада станова обезбеђено за ветеране.

Одговарајући Николићу, Тадић је рекао и да је "Цвијан истеран из председништва јер није одрадио посао за који је био одговоран".

Николић је узвратио да се Цвијан, као адвокат, само бави својим послом и да због тога не може да га осуђује.

Социјална политика, образовање и млади

Николић је навео да Тадић има потпуну контролу над Владом већ четири године, да је у влади и њен председник, да све што данас живимо, живимо због тога.

"Тадић је обишао штале и, ако настави тако наредне четири године, нећемо имати ни краве које ће миловати, а ни младе људе јер их је све мање", рекао је Николић.

"Статистика је рекла: многе младе издржавају родитељи, село обрађује старац са трактором старим 30 година. Србија тако не може да се пробуди и то није Србија у којој ја желим да живим", поручио је кандидат напредњака.

Тадић је рекао да је тема младих важна, као и инвестиција у науку и образовање.

"Ми смо 400 милиона евра инвестирали у науку, у технолошки парк, сарађиваћемо са највећим универзитетима у домену софтверске индустрије. Ученици имају озбиљне изазове због конкуренције у свету и процес реформи образовања мора се продубити", истакао је кандидат листе "Избор за бољи живот".

Тадић је навео да је обезбеђено и шест и по хиљада стипендија за младе, затим станови за научнике, докторанде, чега није било у прошлости, да су доприноси за науку велики.

"Зато је са нама и Миодраг Стојковић, који је и сам допринео у домену демографије и лечења стерилитета", истакао је Тадић.

Николић је рекао да жели да "врати Тадића из виртуелне стварности. А да је Стојковић научник за Србију, а не за ДС, да свим научницима треба помоћи и да их не треба увлачити у политику".

Тадић је узвратио да "нико ко је председник Републике не ужива него ради".

"Господина Стојковића нико не својата. Делимо заједно визију развоја Србије. Господине Николићу, ја сам радио као професор са младима, политика коју сте Ви заступали отерала је младе. То су инжењери који су отишли деведесетих, и сада их све враћамо", рекао је Тадић.

Европске интеграције

Тадић је рекао да је пре четири године, у истом студију, Николић говорио претећим тоном. "Али, заборавићемо то", рекао је Тадић.

"ЕУ је будућност Србије", рекао је Тадић. "Ми желимо део тог колача, услове за радна места, гаранцију за инвестиције... 'Бош', 'Сименс', 'Фијат', 'Бенетон', они никада не би дошли у Србију да нема гаранције коју даје статус кандидата за чланство у ЕУ."

Тадић је поручио да жели трајни мир у региону, као и тачку са које Србија неће бити враћена са европског пута.

"Данас сте, потписујући споразум са Коштуницом, пристали да сарађујете са странком која је рекла да Србија никада не треба да уђе у ЕУ, а то је веома опасна политика", рекао је Тадић.

Николић је оценио да у вечерашњој емисији једино он има аргументе.

"Видим да сте бивши председник. Ви не говорите истину. Па је л' сте обећали 200 хиљада радних места, 2009. као годину уласка у ЕУ. Па, ја сам припадао странци која је била против ЕУ и избачен сам из ње. Ту храброст Ви никада нећете показати. Моји бивши пријатељи су пљували моју породицу. Ви сте ми јавили да ми прети смрт, јер је Шешељ ангажовао убице... Све то да бих основао странку чији ће циљ бити улазак Србије у ЕУ. Али, једини услов који не могу испунити је одрицање од Косова и Метохије", поручио је Николић.

Николић је подсетио и да је Европска унија постављала питања о реформи правосуђа, слободи медија, о утицају и власништву.

"Па, први пут сте изашли да ЕУ не каже ко треба да победи. Сада су одћутали своју подршку и Москва, и Брисел, и Вашингтон. Позвали сте само несрећног Додика...", рекао је Николић.

Тадић је узвратио да се сви грађани сећају Николићеве реченице како ће их дочекати на аеродрому ако потпишу Споразум о стабилизацији и придруживању. "Многе зле ствари долазе из прошлости, а ми смо решили проблеме", рекао је Тадић.

"Вас боли договор мене и Коштунице, али ми нисмо разговарали о формирању владе, а ви сте са Чедомиром Јовановићем о томе разговарали. Вас боли што сам створио највећу политичку странку, на ливади, нападану од свих. Немојте бранити ЕУ од мене, јер се она од мене не брани, ја сам тамо виђен гост колико је потребно", поручио је Николић.

Завршне речи

Томислав Николић: "Вечерас нас је гледала цела Србија. Грађани, ви знате шта је истина, а шта лаж. Вечерас је Тадић обећавао све што може да се обећа. То из његових уста излази, а ви знате да то није поштено ни искрено. Ја вам говорим од срца, Србија мора да се промени и ви не можете бити таоци тајкуна који вам не дају да дишете. Узмите свој живот у своје руке, казните Тадића, од вас четворо троје живи лошије од онда када је изабран за председника Србије".

Борис Тадић: "Поштовани грађани, ово су важни дани. Треба да пошаљемо поруку да желимо напред, у развој. Двадесети мај је празник демократије. Важно је да изаберемо сигурност, поштујући једни друге. Ја нећу позивати на агресију, кажњавање. Спреман сам и Николићу да пружим руку и да сарађујем. Али, пре свега, поштујем демократску вољу исказану на овим изборима. Једини пут којим сам спреман да идем јесте пут инвестиција, улагања, развоја Србије и сигуран сам да можемо постићи оно што је у овом тренутку неслућено".

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара