Читај ми!

Подршка Тадићу

Председник Европског парламента подржао Бориса Тадића на изборима. Тадић има јасну посвећеност мењању друштва, поручио Ханес Свобода. Фицо:Част је радиди са Тадићем. Драган Марковић сигуран у Тадићеву победу. Србији треба храбар шеф државе да се суочи са изазовима, наводи Милан Панић у писму Тадићу. Покрет радника и сељака, СДА, СДП и СДУ подржали Тадића.

Србија је под вођством Бориса Тадића постигла значајне резултате, рекао је председник Европског парламента Мартин Шулц и изразио наду да ће грађани у недељу, на председничким изборима, направити прави избор.

"Грађани Србије се налазе пред важним избором у недељу. Изабраћете председника који ће водити земљу у пресудном времену за Србију и Европу, у тренутку када се боримо са економском кризом без преседана. Време је да наставите путем европских интеграција", навео је Шулц у писму које је доставио Тадићев изборни штаб. 

Шулц је оценио да је, у време када је Тадић био председник, Србија спровела важне политичке и економске реформе, које су омогућиле да добије статус кандидата за чланство у Европској унији.

"Статус кандидата шаље јасан и снажан сигнал страним инвеститорима у Србији који долазе из Немачке и осталих земаља ЕУ. Унији је важно ко ће победити на изборима у Србији. Србија заслужује председника који ће је чврсто водити на путу ка ЕУ, председника који ће земљу водити ка стабилности и просперитету. Председник Тадић је посвећен овим циљевима", оценио је Шулц.

Шеф посланичке групе социјалдемократа у Европском парламенту Ханес Свобода подржао је Бориса Тадића и оценио да он има визију и јасну посвећеност мењању друштва.

Према његовим речима, Тадић треба да настави свој важан задатак за Србију, стабилност и мир у региону и за добру сарадњу Србије и ЕУ.

"Борис Тадић има визију и јасну посвећеност мењању друштва и побољшавању квалитета живота, посвећеност борби против корупције и криминала и гарантовању грађанских права у Србији", нагласио је Свобода.

Премијер Словачке Роберт Фицо апсолутно је уверен да ће победити Борис Тадић, као "прави српски и европски политичар 21.века".

Фицо је, у поруци грађанима Србије, изразио уверење да ће главни градови две земље, Београд и Братислава, бити још ближи један другом, када Србија започне преговоре о
приступању Европској унији.

"Потпуно сам сигуран да ће почети и да ће веома брзо напредовати, што ће се десити пре свега ако у недељу, 20.маја, све светске агенције објаве да је наш пријатељ Борис Тадић поново изабран за председника, а ја сам апсолутно уверен у то да ће бити", нагласио је Фицо.

"Управо са њим желимо и даље да сарађујемо, са њим имамо сигурност, част је радити са њим", истакао је Фицо.

Оснивач и председник компаније МП "Биомедикалс" и бивши премијер СР Југославије Милан Панић изразио је уверење да ће председнички кандидат листе "Извор за биљи живот" Борис Тадић победити у другом кругу председничких избора.

Панић је у писму Тадићу упутио најбоље жеље и успех и поручио да Србији треба одговоран шеф државе, "храбар да се суочи са изазовима, способан да уједини нацију и покрене је ка остварењу бољег живота".

Он је Тадићу поручио да је у прошлости дао довољно доказа да је спреман и за такве, тешке задатке.

"Слободан сам да истакнем посвећеност као јако видљиву црту на вашем политичком профилу. Она је та која одлучујуће може допринети у напорима да се поправи положај наше државе и нашега народа", навео је Панић и додао да Срби, Србија и сви њени грађани заслужују и боље и више.

Панић је у писму указао и да су га узнемириле приче о наводним изборним нерегуларностима и да је лично на то веома осетљив јер је, како тврди, и сам пре 20 година био "жртва избора које је према свим меродавним анализама брутално покрао Милошевић".

"Да није било те крађе, наиме, ток српске историје несумњиво би био другачији", рекао је Панић и додао да је са задовољством примио информације да су наводи о изборним нерегуларностима "били лажни".

Према његовим речима, Тадићев противкандидат Николић остао је оно што је у његовим очима и раније био: "буранија" и "фигура за Дизниленд".

Панић је поручио Тадићу да на његову помоћ може да рачуна и након избора и да за то не тражи никакву противуслугу.

Покрет радника и сељака подржао је Бориса Тадића у другом кругу избора, јер би његова победа, како наводи тај покрет, "спречила угрожавање европске будућности".

"Како је (кандидат СНС-а) Томислав Николић познат као политичар који често мења своје ставове у вези са европским путем Србије, ПРС у другом кругу мора подржати Бориса Тадића, како би се избегла и најмања могућност угрожавања европске будућности наше државе", навео је председник тог покрета Зоран Драгишић.

Драгишић је додао да би евентуално Николићево прихватање услова Демократске странке Србије да се у скупштини донесе резолуција о политичкој неутралности, у замену за подршку у другом кругу избора, било озбиљно играње са европском перспективом и судбином народа.

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор подржаће Бориса Тадића у другом кругу. "Упркос дешавањима из протеклих 10 дана, који су поново пробудили озбиљну сумњу у редовима наше заједнице, и у мени лично, ја ћу поверити свој глас Борису Тадићу", навео је Пастор.

Пастор је оценио да су "у случају избора Бориса Тадића веће шансе да Србија једном постане уређена, европска држава".

Странка демократске акције Санџака позвала је све грађане Србије да у подрже председничког кандидата Бориса Тадића.

"СДА Санџака у председничком кандидату Борису Тадићу види регионалног лидера, који је способан да са свим државама на Балкану успостави добре односе, мир, стабилност и сарадњу на свим пољима, посебно економији, што је за Санџак и његове грађане од изузетне важности", наводи та странка.

Члан Председништва СДП-а Мехо Махмутовић оценио је на конференцији за новинаре да се у недељу гласа о два "тотално различита" концепта и да је пред грађанима лак избор.

"Грађани Санџака су увек гласали за демократске кандидате и сигуран сам да ће у недељу гласати за Бориса Тадића. Мислим да је то за нас глас за будућност", рекао је Махмутовић.

И Социјалдемократска унија одлучила је да подржи Бориса Тадића у другом кругу председничких избора у Србији, саопштено је из те странке.

СДУ сматра да је политика коју представља председнички кандидат Тадић сродна идејама коалиције "Преокрет" и да би се његовим избором на место председника Србије учврстиле шансе да земља настави путем европских интеграција.

СДУ је у саопштењу оценио да "прошлост лидера напредњака Томислава Николића, а посебно његово учешће у ратним авантурама Српске радикалне странке, као и његове визионарске изјаве у вези са смрћу првог демократског премијера Србије Зорана Ђинђића чине тог кандидата пре зрелим за кривичну истрагу него за функцију председника Србије".

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије