Читај ми!

Смена у посланичким клупама

Поједини посланици са деценијским стажом одлазе из парламента, док ће у новом сазиву бити и оних који су по први пут у улози посланика. Бивши народни представници вратиће се струци, окренути новом бизнису, а неки ће остати активни у странкама и политици.

У новом сазиву Скупштине све листе имаће посланике који ће први пут сести у скупштинску клупу. С друге стране, из српског парламента одлазе посланици са деценијским стажом.

После 20 година, у скупштини неће седети посланици Српске радикалне странке. Бивши народни представници вратиће се струци, окренути новом бизнису, али ће неки остати активни у странкама и политици.

Из двадесетогодишњег парламентарног живота, Драган Тодоровић сећаће се расправе када је са седнице удаљено 15 радикала, а следећег дана још 33 посланика СРС-а. Посланици те странке одбили су да седе на местима, која су им распоређена одлуком Административног одбора.

"Уопште ми неће тешко пасти што нисам у овом сазиву, а тешко ми пада што СРС није прошла цензус и што посланици нису у парламенту. Парламент Србије изгубио је једну чврсту националну опцију, која је водила рачуна о интересима државе и њених грађана", каже функционер СРС-а Драган Тодоровић.

У парламенту неће бити, осим радикала, ни Весна Пешић, која је представљала грађански савез, потом ЛДП, а затим је била самостални посланик.

Председник Бошњачког националног већа Есад Џуџевић, после 12 година проведених у скупштинским клупама, место у парламенту уступиће млађим колегама.

"Осећам двоструко задовољство, са једне стране што сам учествовао у демократским процесима европеизације државе и друштва, с друге стране сам допринео развоју заједнице коју сам све време представљао у овом високом дому", каже Џуџевић.

Председница Демохришћанске странке Србије Олгица Батић први пут улази у парламент.

"Што се мене тиче ја први пут улазим, али морам да кажем да је ДХСС први пут парламентарна странка, тако да ће се кроз мандат који смо добили, а чији сам носилац, јасно и потпуно чути наша политика и став", каже Батићева.

Према Закону о избору народних посланика, мандати се додељују по редоследу са листе, почев од првог на листи. Прву седницу сазива њен председник из претходног сазива, а њоме председава, све до избора новог председника, најстарији посланик уз помоћ четири најмлађа посланика.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије