Случај "Краба": Допуна кривичне пријаве

Поднета допуна кривичне пријаве против начелнице апотеке на Институту за онкологију Иване Поповић. Министар здравља најавио измене закона којима ће се најстроже дефинисати односи здравстених радника и фармацеутских кућа.

Служба МУП-а за борбу организованог криминала поднела је допуну кривичне пријаве против начелнице апотеке на Институту за онкологију Иване Поповић, једне од осумњичених за корупцију у вези са набавком лекова за Институт, саопштио је МУП.

Допуна кривичне пријаве терети је за примање мита у вези са дистрибуцијом лека произвођача "Славиамед" и дистибутера "Велефарм", наводи се у саопштењу МУП-а. Ивана Поповић била је члан Комисије за набавку лекова на Институту.

У међувремену, министар здравља Томица Милосављевић изјавио је да ће, до краја месеца, бити донети подзаконски акти на Закон о лековима и медицинским средствима, којима ће се најстроже дефинисати односи здравстених радника и фармацеутских кућа.

Након обиласка педијатријског одељења на Институту за онкологију и радиологију Србије, Милосављевић је рекао да, после усвајања тих аката, "ниједан стручни скуп неће имати сателитске симпозијуме које организују фармацеутске компаније, што се, иначе, догађало, а фармацеутска кућа неће смети да утиче на листу предавача и теме на скуповима".

Министар је рекао да ће, после усвајања тих аката, свака фармацеутска кућа бити обавезна да објави на свом сајту имена лекара које из различитих разлога финасира и додао да таква строга правила постоје само још у САД и Италији.

Милосављевић је рекао да је сада најзначајније да се посао у Институту обавља како треба и да лекари разумеју да у тренутку пољуљаног поверења морају да дају све од себе како би се то поверење вратило.

Црни и бели мантили

"У овим тренуцима, када се мање верује 'белим мантилима', и када повремено изгледа да су 'црни мантили' превладали, на нама је да покажемо да то није тако", поручио је министар здравља и истакао да је здравственим радницима посебно важно да се свака сумња испита и свако кршење закона казни, а не да се "спаљује читаво поље жита са заблудом да је кукољ".

Он је казао да су деца која се лече на педијатријском одељењу Института добро расположена, задовољна третманом и односом према њима и навео да је у наредном периоду потребно омогућити да родитељи обиђу децу када год то буду желели.

Јелена Бокун, в. д. директора педијатријског одељења на Институту, рекла је да је тешко радити са оптерећењима какве Институт тренутно има, али да све у тој установи нормално функционише и да запослени нису имали никаквих непријатности од родитеља деце која се ту лече.

Новка Томић из Националног удружења родитеља деце оболеле од рака нагласила је да нико у том удружењу није ни сумњао да су деца трована цитостатицима и да је то производ медијског сензационализма.

Она је додала да је посебно важно што је од данас омогућено да родитељи деце до 18 година бораве са њима током лечења.

У полицијској акцији "Краба" ухапшено је осам особа осумњичених да су умешани у корупцију у вези са набавком лекова за Институт за онкологију.

Осим Иване Поповић, ухапшени су директор Института за онкологију и радиологију Србије Ненад Боројевић, начелник Одељења педијатријске онкологије Зоран Бекић, помоћник директора за здравствену делатност Института Зоран Томашевић.

Ухапшени су и представници фармацеутских компанија: Војислав Петровић, генерални директор "Рош" д.о.о., Андреј Соретић, директор онколошког сектора компаније "Фармасвис", Предраг Маринковић, шеф пословне јединице фармацеутске комапније "Астра Зенека" и  Ана Матовић, продукт менаџер фармацеутске компaније "Астра Зенека".

Свима осим Ани Матовић, истражни судија одредио је притвор.

Тужилаштво за организовани криминал поднело је захтев за спровођење истраге и против научног саветника за клиничку онкологију и саветника директора Клинике за медикалну онкологију Института Ивана Попова и представника фармацеутске компаније "Мерк" Ренеа Каутза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара