Брамерц похвално о Србији

Главни тужилац Серж Брамерц у најновијем извештају похвално о сарадњи Србије с Трибуналом, али констатује да би потрага за преосталом двојицом бегунаца могла бити унапређена у неким сегментима.

У најновијем редовном извештају Главног тужиоца Сержа Брамерца о сарадњи Србије са Хашким трибуналом похвално се говори о степену сарадње власти у Београду са тим судом, посебно када је реч о приступу документима и сведоцима, али и констатује да би потрага за преосталом двојицом бегунаца могла бити унапређена у неким сегментима.

Како се наводи у извештају Савету безбедности УН, у који је агенција Танјуг имала увид, Србија је благовремено и адекватно изашла у сусрет свим захтевима Тужилаштва Хашког трибунала за омогућавање приступа документима, архивама и сведоцима.

Брамерц се похвално изјаснио и о активностима Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом, који, како је оценио, успешно обавља своју координациону улогу између бројних владиних тела како би се задовољили захтеви Тужилаштва.

Власти Србије, како се наводи у извештају, континуирано омогућују појављивање сведока пред Трибуналом, достављају позиве и реагују онда када постоји бојазан да би неки сведоци могли бити угрожени.

У периоду на који се односи извештај, надлежни државни органи Србије успешно су спровели неке истражне радње, укључујући "операције потраге и заплене", констатује Брамерц.

Као једна од таквих операција помиње се претрес стана супруге Ратка Младића у фебруару ове године, када је заплењено више предмета, укључујући видеотраке и 18 дневничких свезака, које садрже око десет хиљада руком писаних страна.

Ти предмети су достављени Тужилаштву Хашког трибунала и, према Брамерцовим речима, садрже "веома драгоцене" информације, које се већ користе као докази у више поступака пред тим судом.

"Тужилаштво поздравља овај важан развој догађаја, као и успешну истражну акцију српских органа и брзо достављање заплењених материјала", наводи се у извештају.

Када је реч о потрази за одбеглим хашким оптуженицима Ратком Младићем и Гораном Хаџићем, у извештају се констатује напредак у ефикасности и професионалности служби које трагају за њима, а посебно наглашава значајна улога Савета за националну безбедност.

Тужилаштво је, међутим, предложило унапређење у неким оперативним, аналитичким и методолошким аспектима трагања за двојицом бегунаца.

"Не може бити алтернативе хитном хапшењу двојице преосталих оптуженика", закључује Брамерц у извештају који је већ достављен дипломатама у УН.

Директор Канцеларије за сарадњу са Хашким трибуналом Душан Игњатовић оценио је да је извештај Сержа Брамерца позитиван, и да би могао представљати добар основ да ЕУ донесе одговарајуће одлуке за наставак евроинтеграција Србије.

Игњатовић је изјавио Танјугу да је тај документ веома сличан извештају из децембра прошле године, да је коректан и да осликава сарадњу Србије с тим судом.

Он сматра да је реално очекивати да, након оваквог извештаја, Споразум о стабилизацији и придруживању буде упућен на ратификацију парламентима земаља чланица ЕУ, али се мора увек имати у вииду да примаран разлог сарадње с Трибуналом и суђења за ратне злочине пред српским судовима јесте утврђивање истине о ратним злочинима и кажњавање одговорних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије