Ко је убио Даду Вујасиновић?

Неразјашњена смрт новинарке Радиславе Даде Вујасиновић поново је у центру пажње. РТС је имао увид у белешке Ратка Младића у којима се наводе конкретна имена везана за убиство новинарке.

Објављивањем делова дневника Ратка Младића, неразјашњена смрт новинарке Радиславе Даде Вујасиновић, поново је у центру пажње.

Радио-телевизија Србије имала је увид у Младићеве белешке у којима се наводе конкретна имена везана за убиство новинарке.

У један од дневника, иначе заплењених у његовој кући у фебруару ове године, Младић бележи разговор под насловом "Војни музеј".

Са неким, кога уместо имена и презимена означава са земљак, у уторак 25. октобра 1994. у Бањи Дворови, разговара о криминалу. Између осталог, записује и следеће:

"У спрези са Мићом је Душан Маловић, који је у вези са Вуковић Гораном (убица је Љубе Земунца и вођа мафије у Бгд). Они су убили новинарку Даду Вујасиновић, они су спремни на све... Кафић на Дедињу "Метод" у њему се састају Мићо и Вуковић и кафић се испразни када они разговарају... Мићо говори да је шеф подземља и надземља у Бгд... Мићо се фалио како је доведен да сруши Лукића и Вас, што је била игра М. Крајишника. Крајишник Вас ортодоксно не подноси."

Особе, у белешци означене као убице Даде Вујасиновић, Горан Вуковић и Душан Маловић убијени су 1994. године. Вуковић, коме је надимак био Мајмун, познат је и као убица Љубе Земунца, али и као вођа вождовачког клана.

Маловић је био командант припадника специјалне полиције РС, под називом „Пахуљице" .

Лист Политика, преноси да је Мићо, којег Младић помиње на почетку записа Мићо Станишић, некадашњи министар српског Министарства унутрашњих послова у БиХ, задужен за државну безбедност.

Станишић се добровољно предао Хашком суду 11. марта 2005. Суди му се, због прогона несрпског становништва из 20 општина БиХ.

Министарка правде Снежана Маловић није желела да коментарише конкретна имена из Младићевог списа, али је поручила да је време да се најзад утврди истина о смрти новинарке.

"Свака информација која може да допринесе расветљавању било ког кривичног дела је индикативна и тужилаштво треба да је проверава", рекла је Маловићева.

Провера свих чињеница

Све проверавамо, али не смемо са превише детаља у јавност, поручили су из Тужилаштва.

"У току је предистражни поступак, све се проверава. Случај је означен као убиство, полиција ради на идентификацији починилаца и већ се испитују све чињенице и подаци који су се  појавили у јавности", рекао је Томо Зорић, портпарол Тужилаштва.

Радислава Дада Вујасиновић постала је позната по извештајима са ратишта, истраживачким текстовима и писању о криминалу у Србији.

Пронађена је мртва 9. априла 1994. године у свом стану у Трећем булевару 118 у Новом Београду. До данас није утврђено ко је одговоран за њену смрт.

Првобитном истрагом утврђено је да је извршила самоубиство. Тек после 15 година, у јануару 2009. године окружни тужилац у Београду поднео је полицији захтев да прикупи доказе о убиству Даде Вујасиновић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара