Специјализована већа у Хагу пустила једног од вођа ОВК, Киљаја да се брани са слободе

Исни Киљај, некадашњи припадник такозване ОВК, кога Специјализована већа у Хагу сумњиче за ометање рада тог суда, пуштен је на слободу на територију Косова и Метохије уз кауцију од 30.000 евра и примену строгих услова, саопштено је из тог суда.

Ту одлуку донело је Апелационо веће 13. маја и у њој се наводи да је судија појединац закључио да и даље постоји основана сумња да је Киљај, било сам или у саизвршилаштву са другим лицима, извршио кривична дела против вршења правосуђа, али да постоји умерена опасност од бекства, као и опасност од ометања тока кривичног поступка и од извршења нових кривичних дела.

Поред тога, судија је оценио да даље задржавање Киљаја у притвору у овом тренутку не би било оправдано, а у обзир је узето и то што је Киљај скоро шест месеци у притвору, као и да је за кривична дела за која је осумњичен предвиђена казна у трајању од једне до пет година.

Иако је пуштен на слободу Киљај и даље има статус осумњиченог у поступку пред Специјализованим већима и његов боравак на слободи је условљен кауцијом од 30.000 евра, забраном напуштања КиМ, редовним јављањем полицији, забраном обраћања јавности путем медија или друштвених мрежа, појављивањем пред Специјализованим већима уколико постоји потреба за то.

Како се истиче, уколико прекрши било који од наведених услова Киљај ће бити ухапшен, наводи се у саопштењу.

У Хашком притвору налази се од новембра прошле године, јер су у његовом стану у Малишеву пронађени "поверљиви материјали повезани са сведоцима" које је, како се сумња, планирао да искористи или их је већ искористио за ометање и опструкцију рада суда.

Киљај је био један од вођа ОВК у Малишеву, а после рата, био је градоначелник тог места и једно време и заменик министра финансија у Приштини.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара