Суђење групи за махинације у војсци

Читањем оптужнице почело суђење члановим групе на челу са пензионисаним капетаном Гораном Мојовићем. Група оптужена да су злоупотребама положаја у Војсци Србије оштетили буџет за више десетина милиона динара.

У Специјалном суду у Београду читањем оптужнице почело је суђење члановима организоване групе коју је предводио пензионисани капетан прве класе Гораном Мојовићем, оптуженим да су злоупотребама положаја и махинацијама у Војсци Србије оштетили државни буџет за више десетина милиона динара.

Оптужница Тужилаштва за организовани криминал терети оптужене да су фалсификовањем медицинске документације остваривали право на инвалидску заштиту, накнаду штете за учешће у борбеним дејствима на територији бивше СФРЈ, али и у поступцима решавања стамбеног питања припадника некадашње ЈНА.

Оптужницом од 32 оптужена, Мојовић је означен као организатор групе, а међу припадницима су лекари са Војномедицинске академије, запослени у Одељењу за стамбене послове и Одељења у Дирекцији за имовинско-правне послове Министарства одбране, као и бивши службеници у Војсци Републике Српске Крајине и Војсци Републике Српске.

Међу оптуженима је Мојовићева супруга Биљана и њен отац Душан Џуловић. На оптуженицкој клупи нашли су се и начелник кабинета за ортопедију и трауматологију ВМА Ивица Меденица, као и нацелник кабинета за психијатрију ове медицинске установе Јован Југовић.

Лажна уверења о рањавању у борби

Њих двојица су, како се тврди издавали лажна уверења о рањавању у борби онима које је код њих доводио Мојовић, који је за то, како се наводи у оптужници узимао одређену новчану накнаду, коју је касније делио са другима.

Оптужница је, између осталог подигнута и против службеника одељења за стамбене послове Минисатрства одбране Николе Томашевица и Љубице Торбице, као и начелника одељења у Дирекцији за имовинско-правне послове Министарства одбране Михајла Живковића.

Мојовић је 2000. године пензионисан по основу трајне неспособности за војну службу, а против њега и осталих оптужених покренута је финансијска истрага због сумње да је новцем од кривичног дела куповао станове у Београду који се воде на њега, или чланове његове ближе фамилије.

Пензионисани капетан је на данашњем суђењу приликом изношења личних података то негирао и навео да има само један у Земуну од 62 квадрата у Улици капетана Радића.

За два стана која су му привремено одузета, Мојовић је тврдио да нису његова.

Фалсификовање медицинске документације

Према наводима тужилаштва, та криминална група организована је током 2006. године, а злоупотребе су вршили фалсификовањем медицинске документације.

Неки од оптужених су на тај начин остваривали право на инвалидску заштиту, накнаду штете за учешће у борбеним дејствима у бившој СФРЈ, као и у поступку решавања стамбених питања припадника Војске.

Појединци су, према оптужници, новац добијали на суду, тражећи накнаде пред Другим општинским судом у Београду, док су други до средстава долазили тражећи накнаде од Градског секретаријата за социјалну и дечју заштиту.

По истим основама, додељен је и већи број станова, који су касније откупљивани и продавани, а новац су делили међусобно.

За овакве злоупотребе коришћени су лажни медицински налази и фалсификована документација.

Припадници криминалне групе контактирали су са војницима некадашње ЈНА и ВРСК, који су учествовали у рату и који су подносили захтеве за добијање статуса ратних војних инвалида.

За њих су сачињавана, како се наводи, лажна уверења о болести. Онима који су тражили одштету пред судом у просеку је додељивано 1,5 милиона динара.

Према ономе што наводи тужилаштво, они оптужени који су радили у Дирекцији за имовинско-правне послове Министарства одбране нису оспоравали тужбене захтеве, а нису користили ни правне лекове против судских одлука које су донете на штету Републике Србије.

Оптужени ће сутра започети излагање своје одбране пред већем судије Велимира Лазовића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво