Легији трајно одузета имовина

Милораду Улемеку Легији трајно одузет део куће на Цераку, пошто суд сматра да је имовина стечена нелегалним приходима. Улемекова одбрана тврди да су сва кривична дела за која је осуђен извршена после куповине спорног стана.

Судија Посебног одељења Вишег суда у Београду Велимир Лазовић донео је одлуку о трајном одузимању имовине бившем комаданту Јединице за специјалне операције и бившем пуковнику Државне безбедности Милораду Улемеку Легији.

Суд је, на захтев Тужилаштва за организовани криминал, одлучио да Улемеку буде трајно одузет стан у кући на Цераку од око 178 квадратних метара, јер сматра да није стечен легалним приходима.

Тужилаштво сматра да је Улемек некретнину купио новцем проистеклим из низа кривичних дела, највећим делом од откупа од отмица које је вршио "Земунски клан".

Улемекова одбрана у целости је оспорила захтев Тужилаштва за трајно одузимање стана у кући у улици Илије Стојадиновића 87 на Цераку, тврдећи да су сва кривична дела за која је осуђен изврешена после куповине спорног стана.

Улемек и његов бранилац су тврдили да му је стан купила Служба државне безбедности у којој је радио 1998. године, а платила га новцем од Савезне управе царина.

Као сведоке за те тврдње Улемек је предложио бившег директора Савезне управе царина Михаља Кертеса и некадашњег заменика шефа Службе државне безбедности Франка Симатовића.

Суд је одбио Улемекове предлоге да се прибаве информацију о томе ко је уплатио новац на рачун "Капитал банке", а који је касније уплаћен "Станком" корпорацији за куповину спорног стана.

Суд је одбио и предлог Улемековог пуномоћника Слободана Миливојевића да се поред наведених сведока саслушају тадашњи радници ДБ-а Раша Кандић и Милан Проданић, као и да се прихвате оверене изјаве пет сведока.

Миливојевић је указао да су писани докази о куповини стана или уништени или склоњени, а нико не зна где.

Жалба у Београду или Стразбуру

"Ништа се ново није догодило у односу на претходе одлуке. Очигледно је да је намера свих да без обзира на чињенично стање, Улемек мора бити осуђен и да му мора бити одузета сва имовина", рекао је Миливојевић.

Улемек ће имати право да у року од осам дана изјави жалбу Апелационом суду, а Миливојевић је указао да ће одбрана ићи и "на Уставну жалбу, па ако треба и у Стразбур".

Суд је у јуну 2009. донео решење о привременом одузимању дела Улемекове куће који се сада налази у поседу Дирекције за управљање том имовином, а Тужилаштво за организовани криминал је предложило трајно одузимање пошто су правоснажно окончани сви поступци против њега.

Спорни део куће процењен је на око 250.000 евра, а установљено је тај новац у  несразмери са приходима које је Улемек остваривао у време њене куповине.

Специјални суд је у јуну одлучио да други део куће која је била укњижена на Улемека, остане у власништву његове супруге Александре Ивановић и њихово двоје деце, пошто је успела да докаже законито порекло новца.

Реч је о кући од укупно 600 квадратних метара са гаражом и локалом која је у целини процењена на око милион евра.

Улемек је правоснажно осуђен на казну од 40 година затвора за убиство премијера Ђинђића, у процесу против "Земунског клана", за убиство Ивана Стамболића и четвороструко убиство функционера Српског покрета обнове на Ибарској магистрали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво