Суђење Урошу Мишићу

Психијатар Радован Самарџић, на поновљеном суђењу Урошу Мишићу, због напада на жандарма Небојшу Трајковића на утакмици Црвена звезда - Хајдук, рекао да је напад код Трајковића изазвао трајне психичке последице и пострауматски стресни поремећај.

Психијатар са Војномедицинске академије у Београду Радован Самарџић рекао је, на суђењу Урошу Мишићу, да припадник жандармерије Небојша Трајковић болује од трајног поремећаја личности.

Сведочећи на поновљеном суђењу Урошу Мишићу, у Вишем суду у Београду, због напада на Трајковића, на фудбалској утакмици Црвена звезда - Хајдук из Куле 2. децембра 2007. године, Самарџић је навео да се Трајковић, после тог инцидента, у два наврата лечио код њега у "отвореној болници на ВМА".

"Први пут је дошао код мене на ВМА у фебруару 2008., када му је констатован акутни пострауматски стресни поремећај. Лечење је завршено после три месеца са дијагнозом хронични пострауматски стресни поремећај, познат и као 'вијетнамски синдром', односно 'вуковарски синдром' у нашим приликама", објаснио је доктор.

Исте године у новембру Трајковић је поново дошао на лечење због погоршања здравственог стања, када му је, поред хроничног пострауматског стресног поремећаја, констатована и "депресивна епизода", чији су симптоми опсесивно понашање склоност алкохолу и другим прихоактивним супстанцама, навео је Самарџић.

Трајковић се лечио и на Институту за ментално здравље у Београду, али и даље долази код њега на контролу и стање му је "доста лоше", навео је лекар.

Адвокат одбране не верује оштећеном

На питање Мишићевог адвоката Боривоја Боровића, психијатар је испричао да приликом утврђивања дијагнозе није користио Трајковићеву ранију медицинску документацију и да није проверавао његове наводе о ранијим повредама, психичком стању и лечењу, напомињући да је однос прихијатра и пацијента пре свега заснован на поверењу.

"Рекао ми је да није тражио психијатријску помоћ и ја сам му веровао" навео је Самарџић образлажући зашто није проверавао да ли се Трајковић лечио после ратова у БиХ и на КиМ, где је учествовао као припаник полиције.

Адвокат Боровић на то је рекао да не може да верује на реч оштећеном, који хоће да на овом случају заради пензију, "а према ставу политичара држава ће му и дати националну пензију". На почетку данашњег суђења Боровић је оценио да је непримерено коментарисање неправоснажних судских поступака и кршење претпоставке невиности до пресуде.

"Они својим изјавама врше притисак на суд и ја се бојим да ће, уколико ви поступите другачије, Министарство правде покренути иницијативу за ваше разрешење, а ако је тако онда се овај поступак узалуд води", оценио је Боровић и навео да се међу судијама ствара страх да укину притвор.

Мишић је оптужен за покушај тешког убиства, пошто је, према оптужници, покушао да упаљену навијачку бакљу угура у уста Трајковићу. Прву пресуду на 10 година затвора, коју је Лазовићево веће изрекло септембра прошле године, Врховни суд Србије је укинуо и наложио поновно суђење.

На новом суђењу, према упутству Врховног суда, Окружни суд би требало да утврди да ли је Мишић хтео да упаљену бакљу угура у уста Трајковићу и онда извуче закључке о покушају убиства за који се терети.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво