Ганић до јула у Лондону

Суд у Лондону одлучио да ће 5. јула "у целини" разматрати захтев за изручење бившег ратног члана председништва БиХ Ејупа Ганића. У процесу Ганић одређен судија Тимоти Воркман, кога смо ми тражили, а српска страна покушавала избећи, рекао саветник Председништва БиХ Дамир Арнаут.

На данашњем рочишту на Суду у Лондону одлучено је да ће 5. јула "у целини" бити разматран захтев за изручење бившег ратног члана председништва Босне и Херцеговине Ејупа Ганића кога Србија сматра одговорним за напад на припаднике ЈНА у Сарајеву 1992. године.

Како јавља Би-Би-Си на српском језику, Ганићеви браниоци су тражили да судски претрес буде одржан нешто раније, почетком јуна, јер настоје да докажу "техничку нелегалност" захтева за изручење и тако пониште правну ваљаност захтева који је Србија поднела Британији, пре било какве одлуке британског суда.

"На рочишту у Лондону одређен је судија Тимоти Воркман, кога смо ми тражили, а српска страна покушавала избећи", рекао је саветник председавајућег Председништва БиХ Дамир Арнаут након данашњег рочишта.

Како преноси Радио Слобона Европа, Воркман одлази у пензију 15. јула, до када се овај процес мора завршити.

"Наша одбрана има рок до 18. маја да поднесе сву документацију и аргументацију као и писане изјаве свих наших сведока", нагласио је Арнаут.

Потом Србија, односно британско тужилаштво, према његовим речима, имају рок до 15. јуна да одговоре на поднеске власти БиХ.

Поред овог процеса, објаснио је Арнаут, биће вођен и паралелни поступак о надлежности Србије да тражи екстрадицију и додао је да аргументе у том процесу одбрана Босне и Херцеговине мора доставити до 21. маја.

"Тужилаштво на ову аргументацију мора одговорити до 28. маја. Рочиште о тим поднесцима биће одржано 11. јуна", рекао је Арнаут.

Ганић је 1. марта ухапшен на лондонском аеродрому Хитроу по потерници српског Интерпола, а десет дана касније је пуштен из екстрадиционог притвора уз кауцију од 300.000 фунти и забрану напуштања Велике Британије до одлуке Суда о његовој екстрадикцији.

Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду покренуло је у децембру 2008. године истрагу против Ганића због основане сумње да је непосредно, заједно са другим лицима, супротно конкретним споразумима о мирном повлачењу јединица ЈНА из Босне и Херцеговине, издавао наређења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву - војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици у Сарајеву, почетком маја 1992. године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара