Сведок о протеривању са Пала

Сулејман Црнчало, други сведок оптужбе у случају против Радовану Караџићу у Трибуналу Хагу, говорио о Караџићевом говору на митингу на Палама, његовом протеривању са у Сарајево и погибији његове супруге на пијаци Маркале.

На суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу у Трибуналу Хагу, сведочио је други сведок оптужбе, Сулејман Црнчало, који је у јулу 1992. године протеран са Пала у Сарајево, где је његова супруга три године касније погинула од експлозије на пијаци Маркале.

Према његовом сведочењу, Црнчало је, у јуну 1992, чуо Караџића како на митингу на Палама каже да је "најбољи начин да се одбране српске куће - напад на муслиманске куће".

"То су биле страшне речи. Рекао је да треба сваку муслиманску кућу нападати било где да је, јер се тако брани српска кућа", изјавио је сведок.

Црнчало је описао како је његова супруга 28. августа 1995. ујутро отишла на сарајевску пијацу Маркале, пошто је чула да ће у продаји бити млека у праху. Када је пошао да је тражи, чуо је да се на пијаци догодила експлозија.

"Кад сам дошао, видео сам велики неред. Сва улица је била у крви, комадићи људског меса разбацани на све стране, као и делови одеће и обуће. Лешеве нисам ту затекао, сви су некуд били однесени. Неко ми је рекао да идем у болницу на Кошеву. Своју жену сам нашао у мртвачници", рекао је Црнчало.

Према оптужници против Караџића и ранијим пресудама Трибунала, граната на пијацу Маркале била је испаљена са положаја Сарајевско-романијског корпуса ВРС.

Mорао да напусти Пале под притиском српских власти

Живот у опседнутом Сарајеву Црнчало је описао као мукотрпан због свакодневног гранатирања и снајперских напада са српских положаја, у којима су страдали цивили, као и због несташице воде, хране и струје.

Сведок је испричао и како је у јулу 1992. са породицом и око 90 других Муслимана морао да напусти Пале, под притиском тамошњих српских власти, и да је морао кућу да препише једној Српкињи, а да је на Палама оставио и аутомобил.

Један од лидера босанских Срба Никола Кољевић је, по речима Црнчала, пре тога тамошњим Муслиманима на састанку поручио да "Срби не желе да живе с њима", а командир полиције им је рекао да им не може гарантовати безбедност.

Сведока Црнчала у наставку суђења унакрсно испитује оптужени Караџић који се брани сам.

Суђење Караџићу у Трибуналу је почело 26. октобра 2009. године. Оптужени је почетак суђења бојкотовао, тврдећи да му суд није дао довољно времена да се припреми.

Процес је настављен 1. марта уводном речју одбране, коју је одржао Караџић, а у судници је био и судски постављени бранилац Ричард Харви.

Бивши председник Републике Српске је у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара