Од криминалаца одузето сто милиона евра

Вредност заплењене имовине стечене криминалом око сто милиона евра, рекла Снежана Маловић. МУП прибавио доказе за око 300 станова и кућа, без легалног порекла, рекао Ивица Дачић.

На округлом столу о примени Закона о одузимању имовине стечене криминалом речено да се вредност привремено или трајно одузете имовине проистекле из криминала процењује на око стотину милиона евра.

"За годину дана привремено је одузето 15 кућа, 27 станова, осам локала и већи број аутомобила", рекла је министарка правде Снежана Маловићева и додала да се на рачуну Дирекције за управљање одузетом имовином налази и око 700.000 евра и око два милиона динара.

До сада је у два случаја трајно одузета имовина за коју није било доказано легално порекло, рекла је министарка, нагласивши да починоци профит "перу" кроз легалне послове и користе за корупцију, и да је велики део имовине преносе на чланове породице, родбину и пријатеље.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је Јединица за финансијске истраге пронашла и прикупила доказе за око 300 станова, кућа, пословних простора и гаража, око стотину возила, девет милиона евра и четири милиона динара који немају легално порекло.

"Сматрам да ће одузимање нелегално стечене имовине која је у несразмери са легалним приходима, обесхрабрити све потенцијалне починиоце кривичних дела", рекао је Дачић.

Председница Врховног касационог суда Ната Месаровић рекла је да се приликом општег избора судија водило рачуна о достојности кандидата како би се сузбиле везе између појединих носилаца правосудних функција и организованог криминала.

Примена Закона јача поверење грађана у државу

"Није то само веза између криминалних банди, то је веза између оних који покушавају да у легалне токове укључе тај прљави новац који су стекли кривичним делима из области организованог криминала", рекла је Месаровићева.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац рекла је да новине у Закону о одузимању имовине стечене криминалом обезбеђују бољу позицију тужилаштва, и указала на могућност забране располагања имовином и о привременом одузимању покретне имовине.

Она је рекла да се тренутно тек око 30 одсто одузете имовине даје у закуп, јер потенцијалне закупце спречава страх, а месечни приход достиже 12.000 евра и тај новац користи се за унапређење рада служби надлежних за борбу против организованог криминала.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Томас Мор рекао је да један изазова у примени закона о одузимању имовине стечене криминалом представља управљање одузетим средствима до окончања судског поступка, и при том обезбедити одговарајуће гаранције за права окривљених.

Већ сада уочљив је велики допринос закона о одузимању имовине стечене криминалом јачању поверења грађана у способност државе да се супротстави организованом криминалу, рекао је Мор.

Округли сто о ефектима прве године примене Закона о одузимању имовине стечене криминалом, успесима и изазовима, организовала је Мисија ОЕБС-а и амбасада САД и Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво