Лазаревић остаје у затвору

Хашки трибунал одбио захтев пензионисаног генерала Владимира Лазаревића да буде привремено пуштен на слободу из здравствених разлога. Лазаревића неправоснажно осуђен због помагања и подржавања злочина над Албанцима на Косову 1999. године.

Захтев пензионисаног генерала Војске Југославије Владимира Лазаревића да буде привремено пуштен на слободу из здравствених разлога, Трибунал у Хагу је одбио.

Трибунал је генерала Лазаревића неправоснажно осудио на 15 година затвора због помагања и подржавања злочина над Албанцима на Косову 1999. године, када је он био командант Приштинског корпуса Војске Југославије.

На ту пресуду, уложио је жалбу, а жалбени поступак је у току. Лазаревић је тражио да од 1. марта до 12. априла буде пуштен на привремену слободу, како би у Нишу био подвргнут операцији тромбозе на десној нози.

Одбијајући захтев, жалбено веће Трибунала је подвукло да су лекари у судском притвору и кардиоваскуларни специјалисти утврдили да не постоји потреба да Лазаревић буде оперисан.

Како је наведено у одлуци, лекари су Лазервићу преписали другу терапију, препоручивши му и да "носи еластичну чарапу".

Прошле године, Трибунал је Лазаревића пустио на лечење у Ниш од 25. маја до 5. августа.

Податке о здравственом стању Лазаревића, као и свих других притвореника, Трибунал води као поверљиве. Из докумената доступних јавности произлази да је Лазаревић, током првостепеног суђења, у Хагу већ био оперисан, а да је и у Нишу био подвргнут хируршком захвату.

Бивши командант Приштинског корпуса Војске Југославије, генерал Лазаревић осуђен је крајем фебруара на 15 година затвора због помагања и подржавања присилног премештања, депортација, убистава и прогона Албанаца са Косова у првих шест месеци 1999. године.

На 15 година затвора, Трибунал је осудио и тадашњег начелника Генералштаба Војске Југославије Драгољуба Ојданића. Казне од 22 године затвора због почињења наречених злочина, суд је изрекао Николи Шаиновићу, у то време потпредседнику Савезне владе, генералу Небојши Павковићу, који је био командант Треће армије Војске Југославије и полицијском генералу Сретену Лукићу, тадашњем шефу Штаба МУП Србије на Косову.

Одбране свих првостепено осуђених најавиле су жалбе, а исто је учинило и Тужилаштво.

Бивши председник Србије Милан Милутиновић првостепеном пресудом ослобођен је кривице. На ту пресуду, тужиоци се нису жалили.

Генерал Лазаревић је у притвору Трибунала од 2005. године када се добровољно предао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије