Ганић и даље у притвору

На судском претресу у Лондону одлучено је да Ејуп Ганић мора остати у притвору у Великој Британији још најмање два дана. Очекује се да ће Србија до краја седмице упутити захтев за екстрадицију Ганића, изјавила је министарка правде Снежана Маловић.

Ратни члан Председништва БиХ Ејуп Ганић мора остати у притвору у Великој Британији још најмање два дана, одлучено је на судском претресу у Лондону.

Ганићеви браниоци су обавестили судије да ће Виши суд у Лондону одлучивати у четвртак о пуштању Ганића из притвора уз кауцију, јавио је АП.

Амбасадорка БиХ у Великој Британији Јадранка Негодић синоћ је у програму ФТВ рекла да случај Ганић не треба стављати у политички контекст, већ да је то искључиво правосудно питање.

Ганић је 1. марта ухапшен у Лондону по захтеву Србије, због ратног злочина почињеног у Добровољачкој улици у Сарајеву почетком маја 1992. године над припадницима Југословенске народне армије.

Захтев за изручење до краја недеље

Министарка правде Србије Снежана Маловић изјавила је да ће до краја недеље Великој Британији бити упућен захтев за изручење Ејупа Ганића.

"Очекујем да ћемо у току ове недеље припремити сву документацију и упутити Великој Британији", рекла је Маловић новинарима у Скупштини Србије. Реч о документацији од око 500 страна, која треба да буде преведена и на енглески језик.

Британски суд тренутно разматра жалбу Ганића на одлуку да му се не укине притвор, рекла је министарка Маловић.

Ејуп Ганић је ухапшен 1. марта на аеродрому Хитроу у Лондону, на основу потернице коју је за њим расписала Србија, због напада на колону ЈНА у Сарајеву, 3. маја 1992. године.

Правосудни органи Србије покренули су истрагу против Ганића у децембру 2008. године, због сумње да је непосредно, заједно са другим лицима, супротно споразуму о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ, издавао наређења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву - војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици.

Решењем о спровођењу истраге, Ганићу се стављају на терет три кривична дела: ратни злочин против рањеника и болесника, противправно убијање и рањавање непријатеља и употреба недозвољених борбрних средстава.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара