Дачић: У великој акцији “Армагедон” ухапшено седам особа

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је у великој акцији “Армагедон” ухапшено седам особа које се сумњиче за искоришћавање деце за порнографију. За шест осумњичених лица одређено је задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити спроведени у надлежно тужилаштво

Како је навео министар у саопштењу МУП-а, у великој акцији “Армагедон” ухапшено је седам особа које се сумњиче за искоришћавање деце за порнографију.

"Приликом претресања станова, увидом у рачунаре пронађене су фотографије и видео записи настали сексуалном експлоатацијом деце, у највећем броју случајеви узраста од шест до десет година, али и узраста испод две године", наводи се у саопштењу.

Дачић је рекао да су такође пронађене поруке којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица, односно тражили од њих да им пошаљу слике и видео снимке на којима су обнажени.

У акцији су учествовали припадници МУП-а, СБПОК, Управе за технику и полицијских управа у Смедереву, Пироту, Шапцу, Лесковцу, Новом Пазару, Врању и Бору, у сарадњи са Посебним одељењем за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Ухапшени су: М. Ц. (1958) из Шапца, Н. Б. (2000) из Пирота, П. С. (1999) из Лесковца, М. А. (1980) из Тутина, П. Д. (2000) из Смедерева, Л. Л. (1995) из Врања, док ће против тридесетједногодишњег осумњиченог из Неготина бити поднета кривична пријава у редовном поступку, саопштено је из МУП-а

Како се наводи, они се сумњиче да су у дужем временском периоду, путем Интернета, преузимали, чували и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе, као и да су путем друштвених мрежа са својих лажних налога ступили у комуникацију са малолетним лицима, слали фотографије и видео записе порнографске садржине и прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица.

Истиче се да су приликом претресања станова осумњичених, увидом у рачунаре и рачунарску опрему, пронађене су фотографије и видео записи настали сексуалном експлоатацијом деце, у највећем броју случајева узраста од 6 до 10 година, али и узраста испод две године.

"Такође су пронађене поруке којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица, односно поједини тражили од њих да им пошаљу слике и видео снимке на којима су обнажени. Спровођењем ове акције настављено је проактивно поступање Министарства унутрашњих послова на идентификацији лица повезаних са сексуалном експлоатацијом деце на Интернету, као и успешна сарадња са платформом Националног центра за несталу и експлоатисану децу (NCMEC) из САД и Интерполом, све у циљу континуиране заштите деце и малолетних лица", наводи се у саопштењу.

субота, 20. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару