Читај ми!

Адвокати тражили укидање притвора за 22 припадника групе "Врачарци", веће донело одлуку за једног оптуженог

Веће Специјалног суда у Београду укинуло је притвор С. М., једном од оптужених припадника групе "Врачарци", који се потврђеном оптужницом терете за три тешка убиства и шест покушаја тешких убистава. Претходно су адвокати тражили укидање притвора за 22 припадника групе.

С. М. је одређена мера забране напуштања боравишта и обавезан је да се редовно јавља у полицијску станицу.

Све остале предлоге бранилаца судија је одбила, док је навела да ће суд накнадно одлучити о предлозима бранилаца за прихватање јемства.

Претходно је адвокат Маја Атанасковић тражила укидање притвора С. М. и предложила јемство у виду хипотеке на кућу од 121.000 евра, а предложила је и укидање притвора Ф. Г. за којим је, како је рекла, расписана потерница ради издржавања казне затвора, те би по пуштању из притвора био упућен у затвор и на тај начин доступан суду.

Никола Николић, бранилац Л. Ц., предложио је да му се укине притвор, тврдећи да он у тренутку извршења кривичног дела које му је стављено на терет није био у Србији и понудио јемство од 740.000 евра.

Николић је предложио укидање притвора и Д. Т., Б. Ш., В. У., А. М., И. Б., као и Ј. Б. и Н. Б. за које је такође предложио јемство у виду непокретности.

Адвокат Војислав Бабић је предложио укидање притвора М. Д. и Д. Р. и предложио да им замени мером забране напуштања стана.

Никола Ристовић је суду предложио укидање притвора А. Ч. и Б. Д.

Саша Миловановић, бранилац Н. K., тражио је укидање притвора за свог брањеника, односно да га упуте на издржавање казне кућног затвора по пресуди Другог основног суда у Београду.

Адвокат Далибор Kатанчевић је за своје брањенике М. Т. и Д. М. тражио укидање притвора и предложио суду да одреди износ јемства.

Миљана Перендија предложила је укидање притвора Ђ. K. и Р. Т., док је њен колега Драган Плазинић предложио укидање притвора Н. В.

Браниоци А. Н. и В. K. такође су тражили укидање притвора.

Тужилац се противио овим предлозима одбране.

Оптужени Д. Т. је за говорницом судији рекао да њега сврста у део групе којој неће укинути притвор, јер је присутан да би "расправио ову ситуацију" и не жели да ремети рад суда.

Настављено приказивање одузетих предмета 

Током данашњег суђења приказане су потврде о одузетим предметима из кућа и станова оптужених припадника ове групе и чланова њихових породица.

Полиција је у кући вође овог клана Николе Вушовића, који је у бекству, пронашла већи број уговора.

У стану на Новом Београду у којем је, како се сумња, боравио оптужени Д. Н., пронађени су малокалибарска пушка и пиштољ марке "берета", као и муниција, а за које предмете бранилац Д. Н. тврди да нису пронађени у стану који његов брањеник користи, већ је реч о оружју старом стотинак година, чија је функционалност, како тврди, упитна.

Поред оружја у другом стану Д. Н. пронађено је и заплењено више од 20 мобилних телефона, а оптужени је за њих рекао да су стари уређаји које је његова мајка скупљала.

Међу одузетим предметима од оптуженог Уроша Пиперског из куће у Земуну је одузет новац, односно украјинске гривње, као и потврда о закупу сефа и кључ од сефа. Kада је реч о Пиперском, претражен је и стан Ј. Ј. од које је привремено одузет аутомобил марке "ренџ ровер", 5.700 евра, 500 долара, 100 франака, као и једна златна плочица од 100 грама.

У кући, за коју оптужени Р. Т. тврди да припада родитељима његове супруге, пронађено је више од 40.000 евра и око 50.000 динара. Р. Т. је истакао да му је део тог новца, односно 28.000 евра, дао рођак супруге за грађење монтажне куће, а остатак припада родитељима и деди његове супруге.

У стану И. Б. пронађено је више од 30.000 евра и скоро 300.000 динара, за који он тврди да припадају његовом оцу, а његов бранилац Војислав Бабић је истакао да су његови родитељи угледни стоматолози и да је новац њихов.

Предмети који су одузети из станова оптужених приказани су и на јучерашњем суђењу, на којем је оштећени С. Д. испричао како је дошло до његовог рањавања.

Укупно оптужено 45 особа

На оптуженичкој клупи у овом предмету се налази 28 особа, док је њих 17 одсутно, неки су у бекству, а неколико њих је у затворима у Европи.

Према наводима из оптужнице, вође ове групе су Никола Вушовић, Урош Пиперски и Радоје Звицер, који је иначе означен као вођа "кавачког" клана.

У овом предмету оптужено је укупно 45 особа, док се у одсуству суди 17, међу којима су и вође групе Никола Вушовић, Радоје Звицер и Урош Пиперски.

Група се терети за убиства 20. марта Александра Халабрина, 10. септембра Драгана Ристића, и 17. октобра 2020. године Александра Шарца.

Звицер и Вушовић терете се и да су од 2019. до 2022. године организовали групу, чији припадници су између осталог цијанидом покушали да отрују Страхињу Савића који се налазио у притвору у Црној Гори и био је спреман на сарадњу са истражним органима те државе.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво