Читај ми!

Наставак суђења "врачарцима", део оптужених изнео одбрану

Оптужени припадници организоване криминалне групе "врачарци" у Специјалном суду у Београду почели су са изношењем одбране поводом оптужби за три тешка убиства и шест покушаја тешких убистава.

Детаљну одбрану изнео је Ђ. К. који је навео да није учествовао у убиству Александра Шарца и покушају убиства Самира Дивљановића, као да их ни не познаје.

Ђ.К. је ипак рекао да је на дан убиства Шарца био у тржном центру у којем је он и убијен, јер је како тврди требало да се састане са познаником ради куповине одређене количине дроге.

Договор је био да се састану у гаражи али како тврди Ђ.К., каснио је 15 минута и није успео да пронађе познаника, због чега је изашао из гараже да га позове, па се након тога вратио назад.

За убиство је, како је навео, сазнао тек увече кад је стигао кући, а није хтео да каже ко је познаник са којим је требало да се састане јер је у питању била дрога.

И. Б. је кратко негирао кривицу као и оптужени Ј. Б. који тврди да није могао да изврши кривична дела која су му стављена на терет јер је у том периоду био у иностранству и у притвору.

Н. К., који је оптужен да је свог пријатеља Шарца на дан убиства намамио у тржни центар где је он убијен, такође је негирао кривицу и детаљно испричао шта се на дан убиства дешавало.

Н. К. тврди да је њега Шарац прво ујутру позвао на доручак, а потом и око 14 часова када га је позвао да дође до тржног центра, на шта је, како каже, пристао и отишао тамо са М. Б.

Са Шарцем су провели око два и по сата, након чега се Н.К, како тврди, упутио ка стану са Божовићем и још једним пријатељем, по ранијем договору да монтирају ормар.

Рекао је да док је био са Шарцем, његова супруга Тамара Ђурић је била са Шарчевом супругом на пићу или ручку.

Н. К. је навео да је М. Б. позвала другарица и јавила му да је Шарац рањен, а онда је његова супруга Тамара Ђурић звала Шарчеву супругу да је о томе обавести.

Убрзо након тога је полиција ушла у стан у којем је Н. К. како наводи, живео са супругом и одвели су га у станицу, где је он дао детаљну одбрану.

Н. К. тврди да се са Шарцем дружио од 2008. године и да су били нераздвојни, док је Николу Вушовића упознао на издражавању казне у затвору.

"Велика неправда је што седим на оптуженичкој клупи, а убијен ми је друг ", навео је Н. К. и поновио да није био члан неке криминалне групе.

Л. И. који се терети као директни извршилац убиства Шарца, а који се налази у притвору у Црној Гори је у свом исказу, који је дао у том притвору, негирао је кривично дело за које се терети и истакао да није био члан криминлане групе.

М. Д. тврди да јесте ставио експлозив испод аутомобила Лазара Вукићевића, али је као разлог навео да је био љут на њега због његове "бахате и насилничке вожње".

Рекао је да је сачекао да се Вукићевићу удаљи од аутомобила као да је водио рачуна да нема грађана или других возила нема око његовог "пошеа", у тренутку у коме је активирао експлозив.

Навео је да је тада добацио Вукићевићу да је остао без "поршеа".

М. Т. је такође негирао да је био члан криминалне групе, наводећи да није учествовао у убиству Александра Шарца ни у поклушају убиства Лазара Вукићевића.

Током првог дела данашњег суђења детаљно су одбрану изнели Н. Т., Л. Ц., М. М., А. М., А. Н., В. М., В. К., В. У. и Д. М.

На следећем рочишту које је заказано за 9. април остали оптужени ће изнети одбрану након чега ће бити саслушани и оштећени.

Суд одбацио предлог одбране да се из доказа изузме преписка са Скаја

На почетку данашњег суђења председница судског већа је одбила предлог одбране да се из доказа издвоји целокупна документација са криптоване апликације "Скај" прибављена путем међународне правне помоћи из Француске.

Одбрана је тражила и издвајање из доказа одређене извештаје МУП-а, што је судија такође одбила.

У овом предмету оптужено је укупно 45 особа, док се у одсуству суди 17 , међу којима су и вође групе Никола Вушовић, Радоје Звицер и Урош Пиперски.

Вушовић и Звицер су у бекству због чега им се суди у одсуству. Група се терети за убиства 20. марта Александра Халабрина, 10. септембра Драгана Ристића, и 17.октобра 2020. године Александра Шарца.

Покушаји убистава извршени су 7. октобра на сада покојног Лазара Вукићевића, 29. децембра 2019. године на Самира Дивљановића, 11. маја 2020. на Милоша Ниловића, 27. новембра 2020. године на Андрију Зарића као и на Арсенија Стефановића 1. фебраура 2021. године.

Звицер и Вушовић терете се и да су од 2019. до 2022. године организовали групу, чији припадници су између осталог цијанидом покушали да отрују Страхињу Савића који се налазио у притвору у Црној Гори и био је спреман на сарадњу са истражним органима те државе. У овом поступку Савић је и оштећени и оптужени.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво