Читај ми!

Кецмановић: Све бих учинио да спречим трагедију да сам знао шта је у Костиној глави

У Вишем суду у Београду настављен је парнични поступак који је 27 чланова породица убијене деце покренуло против дечака који је 3. маја прошле године у школи "Владислав Рибникар" убио деветоро вршњака и чувара школе, и његових родитеља. "Да ми је ико укључујући и школу скренуо пажњу, реаговао бих и све бих учинио да спречим да се догоди трагедија", рекао је отац Владимир Кецмановић.

На саслушању се појавио оптужени отац дечака Владимир Кецмановић, који је доведен из притвора. Одбио је да одговара на питања суда и пуномоћника оштећених, јер како је рекао, из пијетета према жртвама неће да прича о томе какав је Коста био дечак.

Такође је изјавио да не може да схвати шта се десило са Костом да направи толику трагедију и додао је и да је он мртав човек после 3. маја, а да је једини разлог због чега је у суду, његова ћерка, односно Костина сестра.

Владимир Кецмановић је рекао да је његов син био у контакту са великим бројем људи и да је имао велики број активности.

Да ми је ико укључујући и школу скренуо пажњу, реаговао бих и све бих учинио да спречим да се догоди трагедија, да сам могао да знам шта је у његовој глави”, рекао је Кецмановић.

Поново је изразио саучешће породицама убијене деце.

На данашњем рочишту се није појавила мајка дечака Миљана Кецмановић, јер према сугестији бранилаца не жели да дâ изјаву у парничном поступку пре него што каже одбрану у кривичном.

Сведочење разредне старешине

Одређена је пауза након које је саслушана Нада Радоњић Булатовић, бивша разредна дечака који је извршио масовно убиство.

Она је говорила о његовом односу са другом децом, понашању, али и о процедурама у школи.

“Био је дете као и сва друга деца, миран, имао је све петице. Био је окренут књизи, рекао ми је да га је интересовала наука. Код њега није било одскакања, никаквих спољних манифестација онога што се дешавало унутра. Према наставницима се постављао доминантно, као да је изнад нас. Желео је да у свему буде најбољи“, рекла је Нада Радоњић Булатовић.

Сведочење наставнице адвокат породица убијене деце није желео да коментарише, али је био оштар о излагању Владимира Кецмановића.

“Једини разлог његовог појављивања у овој судници је давање лажног саучешћа. Нико породицу Кецмановић није спречавао да сакривају и отуђују имовину после 3. маја, а наводно их је спречавао неко да упуте писмо саучешћа. Владимир Кецмановић је данас ускратио давање исказа. због чега је онда долазио? Једино да изведе перформанс пред вама јер ако није желео да даје исказ, није ни морао да дође“, рекао је Огњен Божовић, адвокат породица жртава.

Адвокатица породице Кецмановић Марина Ивеља рекла је да је њен утисак да нико није приметио да понашање К. К. одскаче од неког понашања које је понашање сваког другог детета у тој школи и да нико није могао да претпостави да је дете које је таквог понашања и узраста, васпитања могло да уради оно што је урадио.

У наставку суђења треба да буде саслушане и мајка дечака који је починио злочин, Миљана Кецмановић, као и тадашња директорка школе.

Суђењу су присуствовали чланови породице Аћимовић, Чикић, Влаховић, Негић, Анђелковић, Кобиљски, који су поднели тужбу.

Испитани сви оштећени

У току овог поступка до сада су испитани сви оштећени, односно 27 чланова породица који су тужбу поднели.

Судија је одлучила да део суђења, када су сведочили малолетна браћа и сестре убијених, затвори за јавност. Овом тужбом поред Миљане и Владимира Кецмановића обухваћен је и њихов син малолетник који је починио масакр.

Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица, или га евентуално одбија.

Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.

Пред овим судом води се и кривични поступак против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је како се сумња К. К. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран јер у тренутку масакра није навршио 14 година. Суд је у овом случају прихватио предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду и затворио суђење за јавност. Против Кецмановића се води три парнична поступка, док је укупно поднето пет тужби, које су поднели малолетници и наставница историје који су тад тешко рањени.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво