Читај ми!

Осумњичени за масовно убиство у Дубони и Малом Орашју остаје у притвору

Одбачена је жалба на решење о продужењу притвора У. Б., осумњиченом да је у Дубони и Малом Орашју убио девет, а усмртио 12 особа у мају 2023. године, потврдио је Апелациони суд у Београду. Наводи се да постоји опасност од бекства, као и могућности да би у кратком временском периоду могао да понови кривично дело.

Апелациони суд у Београду одбио је жалбу на решење о продужењу притвора У. Б., осумњиченом да је 4. маја 2023. године у селима Дубона и Мало Орашје убио девет, а ранио 12 особа.

Бранилац осумњиченог је уложио жалбу на решење Вишег суда у Смедереву којим је У. Б., његовом оцу Р. Б., ујаку осумњиченог Г. Б. и брату од ујака осумњиченог Б. Г. продужен притвор за још 30 дана.

Апелациони суд је одбацио жалбу као неосновану и потврдио је одлуку првостепеног суда.

Другостепени суд сматра да је Виши суд правилно закључио да постоји опасност од бекства у случају У. Б., јер је он предузимао бројне радње у циљу бекства и скривања од полиције, како у току, тако и након масакра.

"Правилно је закључено да постоји опасност да би У. Б. у кратком временском периоду могао да понови кривично дело, имајући у виду да је осумњичен да је тог 4. маја показао нарочиту упорност, истрајност, безобзирност, бруталност и одсуство сваке емпатије према оштећенима, остављајући их без икакве помоћи, напуштајући, потпуно мирно, места догађаја и све време испољавајући  изузетно висок степен криминалне воље", пише у саопштењу Апелационог суда.

"У. Б. у притвору и због узнемирења јавности"

Оцењено је и да су испуњени услови да се У. Б. задржи у притвору и због узнемирења јавности, с обзиром на то да је оптужен за кривично дело тешко убиство, те да су начин извршења и тежина последица довели до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка.

У овом случају, Виши суд у Смедереву би требало да закаже почетак суђења.

Виши суд у Смедереву је раније донео решење о потврђивању оптужнице против У. Б. и Р. Б., док се огласио месно ненадлежним у односу на ујака и брата од ујака из Вињишта, сматрајући да је за њих надлежан Виши суд у Крагујевцу.

У. Б. је оптужницом стављено на терет тешко убиство у стицају са  кривичним делима недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, отмица и неовлашћено коришћење туђег возила.

Његовом оцу, Р. Б., на терет се ставља извршење кривичних дела недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја у стицају са кривичним делом тешко дело против опште сигурности.

Истрагом је утврђено да је Р. Б. у кући у којој је живео, неовлашћено држао већу количину ватреног оружја, муниције и експлозивних материја и то један пиштољ, један револвер, 241 комада метака различитог калибра, црни барут у количини од укупно 854,38 грама, као и различите делове за оружје.

Г. Г. и Б. Г. из из Крагујевца су оптужени због постојања оправдане сумње да су извршили кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја, јер су у кући и помоћној просторији неовлашћено држали већу количину оружја, муниције и експлозивних средстава.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво