Читај ми!

Наставак акције Армагедон – седморо ухапшених, уговарали састанак са малолетним лицима ради сексуалног односа

Полиција је у Београду, Нишу, Пироту и Лесковцу ухапсила седам особа у акцији Армагедон, саопштио је МУП. Сумња се да су путем друштвених мрежа са својих и лажних налога ступали у комуникацију са малолетним особама, слали фотографије и видео-записе порнографске садржине и прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица, као и да су уговарали састанак са малолетницима ради сексуалног односа.

Полиција је акцију спровела по налогу Посебног јавног тужилаштва за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду, а ухапшени су М. Н. (1996), Л. В. (1999), Р. С. (1988), Д. Х. (1981) из Београда, М. М. (2005) из Пирота, Д. Ђ. (2000) из Лесковца и Б. В. (1966) из Ниша.

Оно су ухапшени због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање, саопштио је МУП.

Сумња се да су они, у дужем временском периоду, коришћењем специјализованих апликација за дељење фајлова или коришћењем посебних претраживача који омогућавају прикривање локације и анонимност, као и путем друштвених мрежа са својих и лажних налога ступали у комуникацију са малолетним лицима, слали фотографије и видео-записе порнографске садржине и прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица, као и да су уговарали састанак са малолетним лицима ради сексуалног односа.

Како се наводи у саопштењу, приликом претресања станова осумњичених, увидом у рачунаре и рачунарску опрему, пронађена је велика количина видео-клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације деце од три до четрнаест година и друге фотографије и видео-записи експлицитне злоупотребе деце у порнографске сврхе, као и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву.

Реализацији ове акције допринео је приступ домаћој платформи "Чувам те“, као и платформи Националног центра за несталу и експлоатисану децу (Некмек) из Сједињених Америчких Држава, која је глобални лидер у помоћи у спречавању отмица и проналажењу нестале деце и борби против сексуалне експлоатације деце на интернету, чијој платформи наша држава има директан приступ, што је јединствен случај у региону.

субота, 25. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије