Читај ми!

Пријава насиља преко платформе "Чувам те" – какви су резултати

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу од 2021. године пустила је у рад прву националну платформу "Чувам те”, чији је циљ превенција и заштита од вршњачког насиља у Србији. До сада је одржано више онлајн обука за образовне и васпитне установе и центре за социјални рад, а данас је у Аранђеловцу организована и прва обука уживо за запослене у јавним институцијама.

Платформа повезује 2.700 институција, основне и средње школе, центре за социјални рад, јавна тужилаштва, полицијске станице, домове здравља. Искуства у раду са платформом, у Аранђеловцу, разменило је 250 наставника и социјалних радника из целе земље. Добили су и додатна упутства - како да ефикасније делују у случају пријаве насиља.

Координатор платформе ”Чувам те” Санела Галијанин наводи да имају и могућност да кроз једно велико упутство од 60 слајдова пронађу оно што им треба и да могу да се присете оног дела који су прошли на обуци.

Тренутно се на платформи "Чувам те" налази 13 обука за поступање у случајевима вршњачког, дигиталног и породичног насиља или заштите деце са сметњама у развоју. Случајевима вршњачког насиља посвећено је готово две трећине обука.

Биљана Јеленић, социјална радница из Алексинца, каже да су решавали случајеве који су пријављени и из других градова. "Било је пријава, и то из неког другог града, али мајка је одавде и ми смо успели то да решимо заједно са тим центром са територије где живи отац", истиче Јеленићева.

Министар просвете Ђорђе Милићевић напомиње да су све школе у обавези, са изменом кровног закона и пратећим подзаконским актима, да буду део ове платформе.

Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација, наводи да је до сада 386.000 грађана посетило платформу, која се, оцењује, показала као добар рецепт и дигитални алат у борби против насиља.

Пријава насиља на платформи "Чувам те" прослеђује се надлежним институцијама, добија се број предмета - а његов ток се може пратити онлајн. Вршњачко насиље може да се пријави и анонимно.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво