Како је изгледало гасити пожар у Кинеском тржном центру

Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Драган Миковић рекао је за РТС да је била напорна, али изузетно успешна интервенција гашења пожара у Кинеском тржном центру. Описао је како се гасио пожар и по чему се акција разликовала од оне из 2021. године, када је горео исти тржни центар.

Новобеограђане је јутрос пробудили низ експлозија и ватра из Кинеског тржног центра, који је већ једном горео, пре две и по године.

Више од 70 ватрогасаца, 25 возила и три хеликоптера с ватром су се борили четири сата и успели су да локализују и угасе пожар у Блоку 70.

Драган Миковић, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде, рекао је, гостујући у Београдској хроници, да је била напорна, али изузетно успешна интервенција гашења пожара у Кинеском тржном центру.

"Овог пута смо у односу на 2021. годину за знатно краће време локализовали пожар и сада радимо само догашивање. Остали су само џепови са мало жара и пламена. Такође бих напоменуо да је томе допринела и изградња ватрогасно-спасилачке јединице и отварање ватрогасне јединице у Новом Београду, па је тако и стизање на лице места било три пута краће него 2021. године", указао је Миковић

Подвлачи да се променило управо то што су овога пута имали ватрогасну станицу на Новом Београду, која је много ближа лицу месту.

"Овог пута смо први пут користили хеликоптере Министарства унутрашњих послова по налогу председника Републике и по наредби министра унутрашњих послова с којим је све време на вези био наш начелник Сектора за ванредне ситуације, који је такође био све време тамо на лицу места", додаје Миковић. 

Ми смо тај пожар за око два сата ставили под контролу, наводи Миковић.

Било је опасно и у ваздуху и на земљи.

Миковић каже да је ватрогасно-спасилачка бригада репресивна служба. "Ми излазимо на терен кад се нешто деси. Тако да, што се нас тиче, ми смо изузетно задовољни постигнутим резултатима. За нека два сата ставили смо пожар под контролу, захваљујући ангажовању хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова", рекао је он. 

Говорећи о сарадњи са хеликоптерском јединицом МУП-а, Миковић напомиње да је сарадња Сектора за ванредне ситуације с тим јединицама изузетна.

"Имамо изузетно добру сарадњу – Сектор за ванредне ситуације и хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова. Ово је први пут да смо користили хеликоптере у урбаним условима, али до сада небројено пута смо сарађивали са колегама из хеликоптерске јединице на пожарима на отвореном, како у земљи, тако и у иностранству", закључио је Миковић. 

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије