Настављено суђење Беливуковој групи – одбрана тражила изузимање записника о увиђају у кући у Ритопеку

У Специјалном суду у Београду је преслушавањем аудио-снимака настављено суђење организованој криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији се припадници потврђеном оптужницом  терете за седам убистава, трговину дрогом, нелегално ношење и држање оружја, отмице и силовање. Одбрана је затражила да се из доказа изузме записник о увиђају у кући у Ритопеку.

У судници су данас преслушани аудио-снимци саслушања В. Д. и А. Ш., који тврде да су ти искази дати под присилом полиције.

Ти искази су били изузети из доказа, али је Апелациони суд накнадно укинуо ту одлуку и наложио суду да прво преслуша те исказе. А. Ш. је на том саслушању навео да је из Прокупља у Београд дошао у октобру 2019. године, те да је прво радио у пицерији на Врачару, а потом и на стадиону Партизана у ресторану, у склопу ког је и живео, односно спавао у једној соби.

На питање полицајца ко му је у ресторану био менаџер, односно ко му је давао инструкције, А. Ш. је одговорио М. Т., који је такође оптужен у овом предмету.  Он је тада навео и да је припадник навијачке групе Партизана, док је на питање ко је долазио на стадион одговорио да су када су биле утакмице долазили Беливук и Миљковић, али он, како тврди њих не познаје лично, А. Ш. је данас поновио да су га полицајци малтретирали пре тог снимка, и поручио судији да упореди његов глас тада и сада, алудирајући да је сатима седео на тој столици и да му је прећено и слично. 

Тужилац са друге стране тврди да су полицајци радили све по закону, те да је њему тада додељен адвокат по службеној дужности, док је А. Ш. тврдио да је тражио неког другог али да су му полицајци ипак доделили адвоката по службеној дужности.

Оптужени В. Д. је такође рекао да је њему прећено пре самог саслушања. Затим је настављено приказивање писане документације.

Адвокат Дејан Лазаревић, који је на почетку овог поступка бранио неколико припадника групе, али је у априлу 2022. године ухапшен као члан групе Дарка Шарића, поново је ангажован као адвокат десеторице припадника ове групе. 

Лазаревић сада заступа Миљковића, Беливука, Н. Ђ., М. Б., М. Б., С. Р., В. Г., Д. Т., Н. Ј. и Д. М. Припадници ове групе негирају кривицу и тврде да су фотографије убијених мушкараца фотошопиране, те да никог нису убили. 

С друге стране, три припадника ове групе, Бојан Хрватин, Срђан Лалић и Никола Спасојевић нагодила су се са тужилаштвом да за мање казне затвора сведоче о убиствима и другим делима која су припадници ове групе починили.

Одбрана затражила да се као доказ изузме записник о увиђају из куће у Ритопеку

Адвокат Дејан Лазаревић је у наставку суђења тражио да се као доказ изузме записник о увиђају из куће у Ритопеку. Истакао је да тај записник није веродостојан, јер је, како тврди, начелник форензике ушао у скривену просторију у тој кући, где се налазила машина за млевење меса, без опреме, односно у цивилу, док он тада није легитимисан као особа која је ушла у ту просторију.

Он тврди да су извештаји форензике фалсификовани, због чега је тражио да се записник о увиђају изузме из доказа, а исто то је тражио и адвокат Никола Јерковић, јер како тврди није била наредба суда, па је увиђај обављен незаконито.

Одбрана је такође додала да су врата куће у Ритопеку након што су га полицајци запечатили, сами поново отворили без налога суда. 

Поступајући тужилац који је и тад био на увиђају у априлу 2021. године тврди да је све рађено по закону, и да до данас нико није ставио примедбу на записник о том увиђају, а да полиција која је ставила печат на врата куће може и да га скине.

За реч се јавио и Миљковић који је подржао речи адвоката и истакао да тужилац не разликује увиђај од претреса. Судија је направила паузу од 10 минута ради доношења одлуке да ли ће изузети записник о увиђају из доказа.

Тог дана у априлу пронађена је скривена просторија у којој су, како се наводи у оптужници, припадници ове групе убијали жртве.

Адвокати Беливука и Миљковића поново тражили изузеће тужилаца

У Специјалном суду у Београду данас су адвокати Вељка Беливука и Марка Миљковића тражили изузеће главног тужиоца за организовани криминал и двојице поступајућих тужилаца.

Браниоци Дејан Лазаревић, Павле Литричин и Никола Јерковића тражили су изузеће тужилаца Младена Ненадића, Зорана Бабића и Саше Иванића, због сумње на пристрасност.

Литричин је тражио изузеће тужилаца јер су како тврди, покушали да лажну исправу искористе као праву.

Током приказа форензичких извештаја о увиђају куће у Ритопеку, адвокат Дејан Лазаревић је истакао да су ти извештаји фалсификовани, јер, како тврди, на једном од тих извештаја пише "изменити у омоту извештај", тврдећи да су и потписи подносилаца извештаја фалсификовани, те је предложио суду да их позове као сведоке.

Беливук и Миљковић су се придружили речима адвоката, док је Беливук навео да они од почетка тврде да им је оружје подметнуто и да би суд требало да истражи "подметање фалсификата".

Тужилац, с друге стране, тврди да је нормално да се записник допуњује, али се не противи да се позову потписници на суђење, док је судија одредила паузу од 30 минута.

У том записнику види се да је у скривеној просторији пронађена већа количина оружја, аутоматских пушака, "хеклер", као и експлозив.

Судија је раније одбила предлог одбране да се из доказа изузме записник о увиђају из куће у Ритопеку.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије