Читај ми!

Укинута пресуда Зорану Марјановићу

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је Зоран Марјановић осуђен на казну затвора од 40 година због убиства супруге Јелене Марјановић, 2. априла 2016. године, и наложио да се суђење понови.

Другостепени суд је усвајањем жалбе бранилаца укинуо првостепену пресуду и наложио Вишем суду у Београду да понови суђење, наводи се у одлуци овог суда.

Апелациони суд сматра да су изрчена пресуда и дати разлози нејасни и неразумљиви, као и да су изостали разлози о одлучним чињеницама, а имајући у виду да је наведено да је Марјановић своју супругу лишио живота на свиреп и подмукао начин, не наводећи у чему се састоје ове околности.

Како се наводи даље у образложењу, првостепени суд није објаснио како је траг крви оштећене који је пронађен на задњем седишту аутомобила доспео ту и како се тај траг доводи у везу са осталим изведеним доказима.

Другостепени суд је оценио и да је првостепени суд прихватио налазе и мишљења вештака, а потом је дао сопствену оцену у погледу затеченог трага крви на грани у виду сливања са стране канала ближе насипу, као и закључак да ли би на одећи окривљеног морали да се налазе трагови крви.

"Иако првостепени суд није био овлашћен да дата мишљења вештака и њихове закључке замени својим мишљењем, будући да се ради о чињеницама за чије утврђење и оцену у поступку је потребно стручно знање, те је у наведеној ситуацији првостепени суд, уколико је изразио сумњу у погледу налаза и мишљења судских вештака, како би отклонио све недоумице и сумње, морао да одреди ново вештачење” наводи се у образложењу.

Апелациони суд: Разлози првостепеног суда у неким деловима нејасни

Апелациони суд сматра да то указју да су разлози првостепеног суда у овом делу нејасни и међусобно противречни, због чега се правилност и законитост првостепене пресуде у овом делу није могла са сигурношћу испитати.

"У вези са чињеницом да је мобилни телефон окривљеног тог дана од 16.38 до 17.04 био недоступан, првостепени суд у потпуности прихвата налаз и мишљење судског вештака за телекомуникације, који је рекао да је окривљени свој телефон учинио недоступним и да се ради о свесној и намерној техничкој радњи која је предузета од стране окривљеног, пропуштајући да утврди и да јасне разлоге на који начин је то окривљени свој мобилни телефон учинио недоступним", наведено је у одлуци.

Суд је требало да утврди да ли је окривљени учинио свој телефон недоступним вађењем картице, ручним избором друге мреже, па чак и коришћењем алуминијумске фолије као препреке за пријем сигнала, а што је судски вештак изнео само као могућност, имајући у виду изражен став првостепеног суда да у конкретном случају није дошло до имплицитног искључења са мреже, што све надаље указује да се правилност и законитост првостепене пресуде није могла у овом делу са сигурношћу прихватити, будући да је захваћена битном повредом.

Апелациони суд је 3.окобра укинуо притвор Зорану Марјановићу.

Првостепеном пресудом Вишег суда у Београду Зоран Марјановић је у јулу 2022. године осуђен на 40 година затвора, због тешког убиства супруге Јелене Марјановић. Петочлано судско веће пресуду je донело једногласно. Тада му је одређен притвор до упућивања на извршење затворске казне.

Певачица Јелена Марјановић убијена је у априлу 2016. године. Њено тело пронађено је у каналу на територији општине Палулула

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво