Читај ми!

Подигнута оптужница против чланова "балканског картела"

Јавно тужилаштво за организовани криминал је поднело суду оптужницу против 20 осумњичених припадника организоване криминалне групе познате у јавности као "балкански картел", а који се сумњиче за међународну трговину око седам тона кокаина.

Оптужница је подигнута против М. С., М. Л., Р. Р., Љ. Л., М. З., З. Ј., В. С., М. Р., Г. П., П. М., М., М. Ј., А. И., Д. Ђ., М. М., Д. Н., И. Ц., М. Р., Н. Ђ. и Д. М., наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

Оптужницом им се на терет ставља да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Истрага је у овом случају почела наредбом Јавног тужилаштва за организовани криминал 12. маја. У тренутку када је започет поступак на територији Србије слободе је лишено 14 лица и сва се налазе у притвору.

Преостала лица, њих шесторо, налазе у бекству и за њима је расписана потерница укључујући и међународну потерницу за свако лице.      Ова организована криминална група се терети да је учествовала у међународној трговини од око седам тона кокаина, укупно три заплене кокаина, у периоду од децембра 2019. до августа 2020. године.

Највећа количина је заплењена на Аруби у фебруару 2020.године, а припреме су започете у децембру 2019. године, када је пресретнут брод "Ареса" и том приликом је пронађено и заплењено 4,5 тоне кокаина.

Следећа заплена у количини од 1.200 килограма кокаина уследила је у јуну 2020. године у Белгији, док је у августу 2020. године у Ротердаму - Kраљевина Холандија заплењено преосталих 742 килограма кокаина.

Поред ове три заплене, предмет оптужења је и велика количина оружја различите врсте аутоматског, полуаутоматског као и муниције и  експлозивних направа, а реч је о оружју које је пронађено приликом лишења слободе једног од лица које припада тзв "нишкој групи", а пронађено је приликом претреса стана у Нишу.

Овај поступак резултат је интензивне међународне сарадње између Јавног тужилаштва за организовани криминал Републике Србије са надлежним правосудним органима Републике Француске, Арубе, Белгије и Kраљевине Холадније као и Европолом и Евроџастом. 

Током сарадње Јавног тужилаштва за организовани криминал са Париским трибуналом - Одељењем задуженим за борбу против организованог, финансијског и сајбер криминала "JUNALCO", прукупљани су круцијални докази са Скај апликације путем међународне правне помоћи као и други докази који су неопходни за поступање Јавног тужилаштва за организовани криминал, а чиме је разбијен овај "балкански картел".

Поред наведеног, одлуком Јавног тужилаштва за организовани криминал блокирани су сви рачуни, сефови, сва покретна и непокретна имовина - станови, куће и возила, инострани новац у износу од више од три милиона евра, скупоцени сатови и накит. 

недеља, 03. март 2024.
17° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво