Читај ми!

Портпарол Специјализованих већа: Бившим вођама ОВК не може се судити на слободи у овој фази

Портпарол Специјализованих већа Косова у Хагу Мајкл Дојл каже да у овом периоду није могуће суђење на слободи бившим припадницима ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију.

Мајкл Дојл је истакао да одлука о суђењу на слободи бившим припадницима такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК) није могућа на основу чињенице да бивше вође ОВК мора проверава посебно веће свака два месеца.

Дојл је за портал Економија онлајн нагласио и да се до априла 2025. године очекује саслушање свих до сада потврђених сведока на суђењу бившим челницима ОВК. 

Како каже, то би могло и да се промени ако судије сматрају прикладним да поново позову сведоке и испитају их о овим питањима.

Портпарол Специјализованих већа је указао и на значај сведока и доказа у целом процесу суђења у Хагу. 

Говорећи о томе зашто је већина седница затворена за јавност, Дојл је рекао да се то ради како би се заштитили сведоци или жртве у овим случајевима.

"Поступци су јавни. Међутим, судије одлучују да затворе рочишта или одрже приватне седнице по потреби и обично се у том случају ради о заштити сведока или жртава", рекао је портпарол Специјализованих већа Косова у Хагу.

Бивше вође ОВК суочене су са оптужбама за ратне злочине током сукоба на Косову од марта 1998. до септембра 1999. године.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво